Fremskrittspartiet (Frp) avholder sitt landsmøte på Gardermoen lørdag 17. oktober, men allerede nå er Frp-veteran Carl I. Hagen (76) ute med offensive utspill.

Les også: Carl I. Hagen mener USA må velge mellom to onder: Denne kandidaten ville han stemt på

Hagen håper på fast plass på Stortinget neste år - enten ved hjelp av Oppland Frp, hvor valgkomiteen har innstilt ham på 1. plass, eller i Oslo Frp, hvor han er 3. kandidat.

Den tidligere Frp-formannen har laget et åtte siders politisk program for de saker han kjemper for, ifølge NRK.

Carl I. Hagen vil blant annet ha:

  • Assimilering - ikke integrering - av innvandrere.
  • Reforhandling av EØS-avtalen.
  • Oppgjør med «klimahysteri».


- Mye strengere linje

- Jeg vil ha en reforhandling av EØS-avtalen når det gjelder fri bevegelse av arbeidskraft og en mye strenger innvandrings-, integrerings- og flyktningepolitikk. Jeg sier det rett ut, jeg vil ha assimilering av innvandrere - ikke integrering, sier Hagen til NRK.

Les også: Krangel i Oslo Frp etter avstemming om «klimahysteri»

Til Nettavisen uttalte Hagen seg slik rett etter fremleggelsen av forslaget til neste års statsbudsjett:

- Vi må ikke bruke alle disse pengene vi bruker på symbolske klimaformål. Det må vi slutte med. Vi må også slutte med å ta imot så mange innvandrere og flyktninger som vi nå gjør. Det er altfor dyrt og setter hele økonomien på lang sikt i fare.

- Vi trenger pengene selv

- Vi er nødt til å redusere bistand, vi kan ikke fortsette å stø om oss med 35 milliarder til mennesker i andre land når vi trenger et bedre helsevesen og eldreomsorg for de som bor her hjemme, sier Hagen til Nettavisen.

Han er oppgitt over at «det er et område som er fritatt for diskusjon og det er å gi penger til folk i andre land».

- Særlig når de sløser det bort på kvoteflyktninger når de kunne hjulpet mange, mange, mange flere i nærområdene, sier Frp-veteranen indignert til Nettavisen.

Regjeringen foreslår et bistandsbudsjett på 38,1 milliarder kroner, noe som tilsvarer 1 prosent av anslått BNI for 2021.

- Frp har aldri brukt slike ord

Nestleder i Frp, Terje Søviknes, er avventende:

- Frp har aldri brukt ord som assimilering. Vi står for en aktiv integreringspolitikk hvor vi stiller krav til våre nye landsmenn. Når det gjelder klima, ble et forslag fra Oslo Frp om å endre vår klimapolitikk avvist med overveldende flertall nylig, sier Søviknes til NRK.

Assimilering er svært omstridt, og la oss se på hva det faktisk betyr:

«Assimilering betegner en minoritetspolitikk en stat (...) fører overfor en (...) innvandret gruppe for å gjøre den mest mulig lik majoritetsbefolkningen. Dette innebærer at individer eller grupper blir tatt opp i storsamfunnet på storsamfunnets premisser, ofte med tvang eller andre pressmidler,» ifølge 22. juli-senteret.

- Skremmende av Carl I. Hagen

Det kontroversielle utspillet til Hagen har satt sinnene i kok:

«Norge har en skambelagt historie med sine nasjonale minoriteter og sitt urfolk. Både folkemord, deportasjon og aggressiv assimilering. Derfor er det skremmende at Carl I. Hagen tror at assimilasjonspropaganda skal få ham inn på Tinget,» skriver Ervin Kohn på Twitter.

Nettavisen har snakket med Kohn, som er forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo:

- Mens assimilering er å tvinges til å viske ut sin egenart, er integrering å ta vare på den, utdyper Kohn overfor Nettavisen - og nevner med gru på hvordan samene er blitt behandlet gjennom historien.

Les også: Ervin Kohn: - Ikke bruk ordet «indianer»

- For sosial og kulturell integrering

For Kohn er det å være tilpasset det norske samfunnet helt essensielt:

- Felles for assimilasjon og integrasjon er at man er integrert, både sosialt og kulturelt. Jeg er veldig for begge deler, presiserer han.

- Man skal se på Dagsrevyen, lese norske aviser og lese Thorbjørn Egner for sine barn, sier han med et glimt i øyet.

- Hvorfor vil du advarer så sterkt mot assimilasjon?

- Se på Carl I. Hagens metode; han forer fremmedfrykt, som igjen forer fordommer og som igjen forer hat og vold. Denne kjeden er jeg så redd, sier forstanderen til Nettavisen.

Irettesatt av Siv Jensen

I 2016 ble Carl I. Hagen irettesatt av partileder Siv Jensen for å hevde at klimaendringene ikke var menneskeskapte.

Hagen fikk da klar beskjed om å rette seg etter Frps partiprogram.

– Han, som meg, må forholde seg til det som står i Frps program. Vårt program er mer kritisk til disse spørsmålene enn andre partier er, men vi anerkjenner at klimaendringene også er menneskeskapte, sa Siv Jensen til DN da.

Se video-intervju med Carl I. Hagen her: