RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Carlsberg kjøper Holsten

Sist oppdatert:
Orkla-deleide Carlsberg Breweries byr på Holsten-Brauerei i en strategisk satsning. Det vil gjøre Carlsberg til det ledende bryggeriet i Nord-Tyskland. Tyskland er Europas største ølmarked
Carlsberg Breweries tilbyr å kjøpe Holsten-Brauerei AG til en samlet pris (enterprise value) på 1.065 millioner euro, ifølge en melding.

Bindende avtaler gjør at Holstens mineralvannsaktiviteter og bryggeriene König-Brauerei i Duisburg og Licher Privatbrauerei i Lich kan videreselges direkte til Bitburger Gruppen.
Nettoverdiene av de aktiva Carlsberg Breweries kjøper er 437 millioner euro.

Carlsberg Breweries har inngått en betinget avtale om å kjøpe 51 prosent av aksjekapitalen i Holsten-Brauerei til en pris på 38 euro pr. aksje fra Eisenbeiss-familien og andre aksjonærer. For å kjøpe hele aksjekapitalen vil Carlsberg Breweries gi et offentlig bud til samme pris til de øvrige aksjonærer.

Kjøpet gjør Carlsberg Breweries til det ledende bryggeriet i Nord-Tyskland. Hamburg vil bli det fremtidige hovedkontor for Carlsberg Breweries' tyske aktiviteter.

- Holstens sterke distribusjonsnettverk og salgsorganisasjon i Tyskland danner grunnlag for å øke salget av Carlsberg og Tuborg merkene. I tillegg vil Holstens nåværende internasjonale salg ytterligere styrke Carlsberg Breweries' eksport og lisensforretning. Det vil styrke den britiske forretning å inkludere Holsten-merket i Carlsberg-Tetleys distribusjonsnettverk, heter det.

Forventer avkastning fra 2006

Carlsberg Breweries forventer at nettoresultatet etter synergier vil være nøytralt i det første regnskapsåret (2005), samt at Carlsberg Breweries` kapitalavkastningskrav (ROIC) vil bli nådd i 2006.

Proformatall for den delen av virksomheten som Carlsberg kjøper viser en anslått omsetning i 2003 på 441 millioner euro, økende til 521 millioner i 2004. Driftsresultatet ventes å gå fra 1 til 7 millioner euro, mens driftsresultat før goodwillavskrivninger (EBITA) ventes å øke fra 48 millioner i 2003 til 57 millioner i 2004.

Carlsberg har beregnet at man betaler en multipel (før synergier) på 9,1, målt som enterprise value (EV)delt på EBITA-resultat.

Videresalg

Det er altså inngått en avtale om å selge bryggeriene König-Brauerei i Duisburg og Licher Privatbrauerei i Lich til Bitburger Gruppen til en samlet pris (enterprise value) på 469 millioner euro. Videre har Carlsberg Breweries sikret seg en opsjon, som gir Holsten rett til å selge sin 65 prosent aksjeandel i mineralvannselskaper til en forventet pris på 159 millioner euro. Dette innebærer at Holsten vil kunne videreselge aktiver til en samlet verdi på 628 millioner euro.

- Etter salg av nevnte bryggeriaktiviteter og mineralvannsforretning vil Carlsberg Breweries bli det ledende bryggeri i Nord-Tyskland og den femtestørste bryggerigruppen i Tyskland. Carlsberg Breweries beholder Holsten bryggeriet i Hamburg og fire andre Holsten bryggerier med en samlet produksjonskapasitet på 7,9 millioner hektoliter øl, det internasjonalt anerkjente ølmerke Holsten og regionale ølmerker som Lübzer, Feldschlösschen, Astra, Landskron og spesialitetsmerke Duckstein, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere