Gå til sidens hovedinnhold

Carlsen-feber på Haugerud

At verdensmesteren i sjakk er norsk, merkes godt på Haugerud. Nå får flere prøve sporten, takket være Oslofondet.

HAUGERUD: – Hva vil dere gjøre her? spør Geir Nesheim.

Klasserommet på Haugerud ungdomsskole er fullsatt. Forventningsfulle øyne stirrer konsentrert på det store sjakkbrettet på tavla. Så skyter små armer i været. Robel Dereje (6) får komme opp og foreslå et trekk.

– VM var kult. Magnus Carlsen er den beste, sier Robel, og innrømmer at han gjerne vil bli like god som verdenseneren en gang i fremtiden. Foreløpig spiller han mest med pappa, og med jevnaldrende fra Haugerud, Trosterud og Lutvann.

GAVESJAKK: Tore Bollingmo (t.v.), ansvarlig redaktør i Lokalavisen Groruddalen, og Katarina Finneng fra hafslund, overleverer gavesjekken til Mads Aanerud i Haugerud IF. (Foto: Karl Andreas Kjelstrup)

Stor sjakkinteresse

Det begynte som idé fra Haugerud IF og lokalinitiativet Boost Haugerud. Sjakkinteressen var allerede stor, og da de første gratiskursene startet i høst møtte 60 barn og unge, fra 1. til 9. klasse opp.

Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund har stilt opp, og kursrekken fortsetter i 2015, forteller Mads Aanerud i Haugerud IF.

Generalsekretær i Norges Sjakkforbund har til og med stilt opp som frivillig instruktør for klubben.

Trenger brikker og brett

Ved oppstart satset klubben på å få låne Haugerud ungdomsskoles sjakkutstyr. Det har de fått gjøre, men den overveldende interessen for kursrekken har skapt et luksusproblem. Det er ikke nok med skolens utstyr.

Derfor søkte klubben Oslofondet om penger til å kjøpe inn sjakkbrett med brikker, sjakkur, lærebøker og demonstrasjonsbrett. Søknaden traff juryen midt i hjertet, og derfor ble Haugerud IF denne rundens vinner av 12.500 kroner til barne- og ungdomsaktiviteter i Groruddalen.

– Dette er et varig tiltak som kommer svært mange barn og ungdommer til gode. Sjakkinteressen blomstrer i kjølvannet av Magnus Carlsens doble verdensmestertittel, og dette er det veldig hyggelig å støtte, sier Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør i Mediehuset dittOslo.

Oslofondet er et samarbeid mellom Mediehuset dittOslo, som blant annet gir ut Lokalavisen Groruddalen, og kraftselskapet Hafslund.

I 2014 blir 250.000 kroner delt ut til lokale barne- og ungdomsaktiviteter i Oslo. I hver av de fire utdelingsrundene får fire søkere fra forskjellige steder i byen 12.500 kroner hver.

Dette er den siste utdelingsrunden i 2014, og i tillegg til Haugerud IF, fikk Njård fekting, Vålerenga basket og Ekeberg skolekorps penger.

Les mer om Oslofondet her!