RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cash is king

Sist oppdatert:
John Fredriksens høyre hånd har oppskriften klar for de tøffe tidene. NA24 møtte Tor Olav Trøim i London.

LONDON (NA24): - Cash har igjen fått en verdi, og kontantgenererende selskaper blir vinnerne i de neste årene, sier Tor Olav Trøim.

NA24 har eksklusivt møtt John Fredriksens høyre hånd i Chelsea i London.

NA24 - din næringslivsavis

Den utflyttede finansmannen forteller om markedet, om reder John Fredriksens investeringsfilosofi, og hvordan man skal tjene penger i blodbadet som herjer på verdens børser.

Spretter opp og ned
Hovedindeksen på Oslo Børs har falt rundt 17 prosent hittil i år. Det mange spør seg er om det finnes en trygg havn for investorer.

- Kan du kommentere børsfallet sett fra shippingverden?

- Det er ikke noen annerledes for oss enn i andre sektorer. Sist fredag var børsen opp igjen og våre urealiserte gevinster steg med 400-500 millioner dollar, sier han.

Oppgangen har fortsatt denne uken for Fredriksens selskapsportefølje. Trøim sier deres hovedfokus ikke ligger i korte aksjesvingninger.

Juks og fanteri
Tor Olav Trøim tror mange vil oppleve store tap som følge av en kommende kredittørke.

- Jeg er relativt skeptisk til hva som kommer i verden. Det som har foregått de siste årene hvor kreditter er blitt tranchet i hva jeg beskriver som ren luring av ratingselskapenes kredittvurderinger. Dette vil ta tid for å bli sortert ut, sier han.

Han mener at hvis dette sammenfaller med en lengre økonomisk nedtur blir det tøft.

- Vi er i alle fall ikke villig til å vedde sterkt på det motsatte, sier han.

Merker skjelvingene
Trøim flyttet til den engelske hovedstaden i 2002. Han ser allerede sviktende konjunkturer i næringseiendomsmarkedet i finanshovedstaden City.

- Dette vil føre til at det kommer ganske mange tap fremover. Totalt vil resultatet være en vanskeligere kredittilgang for en del mennesker og selskaper. Dette måtte komme, sier han, og legger til at kontanter igjen blir den viktigste varen.

- Det vil igjen bli fokusert på selskaper som nødvendigvis ikke vokser så mye, men som generer kontanter, sier 45-åringen.

Kontantmaskin
John Fredriksen har eierandeler i syv selskaper på Oslo Børs (se egen boks) innen rigg- og rederisektoren, fisk og inkasso. Seadrill-posten er størst med 16,4 milliarder kroner, og det har en ordrebacklogg på åtte milliarder dollar til superselskaper som Exxon og Total.

I tankrederiet Frontline er andelen 17,3 prosent som verdsettes til seks milliarder. Det har 51 gigantiske (inkluderer fire nybygg) frakteskip for råolje. 28 av modellen suezmax (inkludert åtte nybygg).

Siden 2001 har det kun vært to kvartaler hvor det ikke har blitt gitt utbytte til eierne i det som er et av verdens største privateide tankrederier.

De fire siste årene har aksjonærene fått 34,5 dollar i utbytte. Med en slik utbyttepolicy er det lett å bli populær hos aksjonærene.

- Sånn sett er vi fornøyd med at hoveddelen til Fredriksens formue ligger dels i Frontline – som spretter opp og ned – men som både har og vil komme til å generere betydelige mengder cash, sier Trøim til NA24.

Frontline-kopi?
Seadrill har ennå ikke utbetalt noe utbytte til eierne. Seadrill kan bli en Frontline-kopi hva gjelder utbytte for fremtiden.

Det er derfor store forventninger til at John Fredriksens riggselskap vil bli en pengemaskin. Det er ventet at selskapet vil betale utbytte allerede fra årets fjerde kvartal.

Trøim begrunner hans og reder Fredriksens investeringsfilosofi med at børsen kan falle, men at utbytteselskaper hele tiden vil generere penger.

- Slik vi er vant til å drive, kommer dette tilbake som utbytte og kontanter i lommen til eierne i Seadrill. Disse pengene blir ikke borte, sier han.

Han sier det eneste som er helt sikkert er at om børsen går ned 20 prosent er utbyttet like mye verdt dagen før som etter nedgangen på Oslo Børs.

- Kanskje til og med enda mer verdt, i alle fall i kjøpekraftparitet.

Betale gjeld
Trøim kikker i glasskulen. Han mener fokuset vil gå vekk fra resultatregnskap som er basert på mer og mer uforståelige antakelser om eiendelers levetid og kortsiktige verdiutvikling, og over på selskapenes evner til å redusere netto rentebærende gjeld.

- Vi har derfor nesten aldri vært inne i den type vekstselskap, sier han og legger til at duoen har av den grunn måtte stå over enkelte inntjeningsmuligheter.

- Vi har selvsagt gått glipp av mye sånn sett, men beholdt selskaper hvor vi ser hva det koster å drive per dag, og hva vi tjener per dag, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere