RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DESMOND BOYLAN (Reuters)

Castro går av som partileder

Sist oppdatert:
Fidel Castro (84) trekker seg etter 45 år som leder i Det kubanske kommunistpartiet.

Det ble kjent etter en partikongress i Havanna tirsdag der partiet skulle velge nytt sentralstyre. Castro trakk seg som president i Cuba i 2008, men fortsatte i stillingen som førstesekretær i partiet, melder nyhetsbyrået AFP.

Det var lillebror Raul som overtok som president i landet.

- Raul visste at jeg ikke kom til å akseptere noen formell rolle i dag, skrev Castro i et avisinnlegg i Cubadebate.cu.

- Broren overtar som partileder
Castro har vært førstesekretær i kommunistpartiet siden opprettelsen i 1965. 84-åringen sier at det i prinsippet har vært Raul som har fungert som førstesekretær i partiet etter at han ble syk i 2008.

- Raul har alltid vært den personen som jeg beskriver som førstesekretær og øverstkommanderende, skriver Castro.

Etter all sannsynlighet blir det lillebror Raul som overtar som partileder etter Castro.

Castro kom til makten på Cuba etter revolusjonen mot den USA-vennlige Batista i 1959. Etter at han ble rammet av sykdom i 2006, overlot han i juli styringen av landet til sin yngre bror, Raul. I februar 2008 gikk Castro formelt av som president og hærsjef på Cuba.

Overlevde ni presidenter
Fidel Castro vendte seg mot Sovjetunionen etter han tok makten, og dermed også på kollisjonskurs med USA. I 1962 førte dette verden til kanten av atomkrig, da Nikita Krusjtjov ville utplassere atomraketter på øya.

CIA har innrømmet flere mislykkede attentatforsøk mot Castro, de fleste på 1960-tallet. Men Castro har overlevd ni amerikanske presidenter, til tross for den amerikanske handelsboikotten.

Fidel Castro har styrt Cuba med jernhånd siden han tok over. Tusenvis av dissidenter er fengslet, og hvert år risikerer mange livet for å krysse havet over til Florida.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere