*Nettavisen* Nyheter.

Castro støtter Obama

Foto: Ethan Miller/AFP/Scanpix

Cubas tidligere president Fidel Castro har gitt sin støtte til Barack Obama.

28.05.08 15:43

Senator Barack Obama har den siste tiden fått en rekke støtteerklæringer fra både Hollywood-stjerner og tungvektere i Det demokratiske partiet. Men mandag fikk Obama uventet støtte fra den tidligere presidenten på Cuba, selveste Fidel Castro.

Støtten kom i form av et avisinnlegg i den statlige avisen Granma Internacional, skriver The New York Times.

Progressiv
Fidel skriver blant annet at Obama er «den mest progressive presidentkandidaten».

Klikk på bildet for å forstørre.

Den såkalte støtteerklæringen kan være ubehagelig for Obama fordi den republikanske presidentkandidaten John McCain sannsynligvis vil bruke dette mot ham under valgkampen. Dette er noe Castro er fullstendig klar over.

Greit med kritikk
- Men hvis jeg gikk ut og forsvarte Barack Obama, så ville jeg ha gjort motstanderen hans en enorm tjeneste. Derfor har jeg ingen problemer med å kritisere ham, skriver Castro.

Obama holdt en tale i Miami i forrige uke hvor han sa han ville opprettholde handelsembargoen med Cuba. Men Obama lovte å løsne litt på reiserestriksjonene til det kommunistiske landet, samt åpne for at eksilkubanere i USA kunne sende penger til slektninger på Cuba.

Ren propaganda
Castro skriver derimot at økt turisme til Cuba vil være en «ren propaganda for en forbrukerkultur som ikke er bærekraftig».

- Jeg stiller ikke spørsmål ved Obamas intelligens, debattevner eller arbeidsmoral. Men jeg er forpliktet til å stille kritiske spørsmål, skriver den tidligere presidenten.

Castro trakk seg offisielt som Cubas president i februar og overlot makten til lillebror Raul. Med unntak fra noen ledere i den statlige avisen, så har Castro vært lite synlig i det offentlige rom etter at han ble syk sommeren 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.