Deneuve er blant et hundretall kvinnelige franske skribenter, skuespillere og akademikere som har skrevet et åpent brev som beklager bølgen av fordømmelser av menn som har fulgt i kjølvannet av meldingene om Hollywood-produsenten Harvey Weinsteins seksuelle trakassering og overgrep mot kvinner gjennom flere tiår.

De skriver at det har utviklet seg til en heksejakt som truer seksuell frihet.

«Voldtekt er en forbrytelse. Men å forsøke å sjekke noen, selv om det er pågående eller krøkkete, er ikke en forbrytelse. At menn opptrer som gentlemen, er heller ikke et mannssjåvinistisk overgrep», skriver de i oppropet.

«Menn er blitt summarisk straffet og tvunget til å gå fra jobben sin bare for å ha rørt noens kne eller forsøkt å stjele et kyss», heter det i brevet.

Oppropet kritiserer #metoo-kampanjen og den tilsvarende franske kampanjen #Balancetonporc for å ha utløst en «puritansk renselsesbølge».

I oppropet hevdes det at det som begynte som en legitim protest mot seksuell vold mot kvinner, er gått over til å bli en heksejakt.

«Det som begynte med å gi kvinner retten til å snakke ut, er forvandlet til det motsatte. Vi presser folk til å snakke «korrekt», få dem som ikke stiller på linje, til å tie, og tvinger kvinner som ikke er med på det, til å gi seg», heter det.

Catherine Deneuve, som nå er 74 år, fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Luis Buñuels film «Belle du Jour» fra 1967, der hun spiller en husmor som kjeder seg og tilbringer ettermiddagen med å prostituere seg.

(©NTB)