RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cato vil til topps på Everest

Sist oppdatert:
Aldri før har en uten armer tatt seg opp på toppen av verdens høyeste fjell. Cato Zahl Pedersen vil bli den første. Se web-TV.

Se web-TV-innslag her.

Men tro ikke at han er uforberedt på klatreturen opp til 8850 meter over havet. I fjor besteg han Mount Everests 8.201 høye nabofjell, Cho Oyu.

Sydpolen
Tidligere har han gått på ski til Sydpolen – sammen med Odd Harald Hauge og Lars Ebbesen. Hauge blir også med på turen til Mount Everest.

Ekspedisjonen drar til Himalaya i april neste år, og har satt av to måneder til å nå toppen. Det er minst én måned med akklimatisering før eventuelle toppstøt kan finne sted. Trolig kan ikke det skje før midten av mai.- Det hele starta i 2004 med en flott opplevelse av Romsdalshorn. Etter det har jeg trent mye på gåde klatring, klyving og vanlig fjellgåing.

- I fjor var jeg på toppen av Cho Oyu som et ledd i forberedelser og utprøving av det som kommer til neste år. Mount Everest er først og fremst høyere – og det er også noe mer vanskelige partier på Everest.

Teamarbeid
- Men det skal ikke stoppe meg. Jeg gir det en sjanse ut fra den sannsynligheten at jeg er kapabel til å greie det sammen med teamet mitt., sier Cato til TV 2 Nettavisen.

Cato er svært nøye med å påpeke at han ikke kan klare å klatre opp alene.

- Det blir en samhandling. Ikke det at de andre skal hale meg opp i tau. Men det er et samarbeid om bevegelser. Det krever naturligvis mer av en sherpa. Og da er det en fordel at vi har fått tak i svært rutinerte guider. Alle har vært minst én gang på toppen før, forteller Cato videre.

Klassisk tur
Ekspedisjonen har valgt å gå fra syd. Den klassiske ruta som Edmund Hillary og Tenzing Norgay gikk da de besteg toppen som de første i verden i 1953.

Mer enn 3000 mennesker har nå satt sin fot på toppen av verdens høyeste fjell. Rundt 200 har omkommet i forsøkene. Så det er ikke helt ufarlig.

Det største problemet er brefallet fra Base Camp og opp til 6400 meter. Det er i det området flest dødsulykker har skjedd på Mount Everest.

- Å gå på horisontale stiger over dype issprekker byr på utfordringer for meg som mangler venstre arm. Å falle i de situasjonene er ikke gunstig. Men vi jobber med en del alternative løsninger, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere