RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Catos beste skotips

Sist oppdatert:
Nøkkelen til en vellykket tur i skog eller på fjellet ligger i riktig fottøy. Les Cato Zahl Pedersens beste skotips her!

Cato Zahl Pedersen måtte gi opp forsøket på å nå toppen av Mount Everest i våres. Men han har i alle år gått mye i norske fjell. Og han vet godt hva som skal til for å velge rett fottøy til turgåere.

- Jeg ville lagt en del penger i en modell som var lett, men samtidig solid. Kanskje en kombinasjon av skinn og gore tex. Det er mye vann og myr i norske fjell. Derfor er det viktig med skikkelig vanntette støvler. Ikke bare sånne som ser ut til å være vanntette, sier Cato til Nettavisen.

Å gi noe standardsvar på hva slags fottøy som velges til turer ut i naturen, er omtrent umulig. For folks føtter er svært forskjellig utformet. Dermed går det ikke å anbefale én standardmodell foran en annen. Dette må hver og en finne ut selv.

Gnagsår er alltid vandrerens svøpe. Får du først disse ubehagelighetene, er det ikke så lett å bli kvitt. Da er det bedre å bruke tid på gode sko, for så å ta ytterligere forholdsregler for å forebygge gnagsårene.

Lærstøvler
Før var det kun solide lærstøvler som var egnet fottøy. Disse måtte gås inn, slik at støvelen formet seg til foten. Når et par lærstøvler først er inngått, er det utrolig behagelig å ha disse på beina.

- Et par slike støvler har man nesten resten av livet. Hvis man skal gå i stein og ur, og tilnærma klatring, så er nok lærstøvler det klart beste. Men til mer allroundturer er nok litt lettere støvler bedre. selv om det kanskje går ut over sidestabiliteten, sier Cato Zahl Pedersen videre.

I dag er det langt flere støvler i kunststoff. Disse lar seg ofte vanskeligere forme, og kan derfor være vanskeligere å gå inn. Derfor er det viktig å finne fottøy som passer godt nettopp din fot. Her kan det variere mye fra produsent til produsent.

Når du prøver støvlene, skal du kunne få en finger inn bak hælen når du står i ro på flatmark – uten at skoene er knytt igjen. Du skal også tenke på at tærne ikke stanger i fronten når du går nedoverbakke.

Ikke spar!
De aller fleste vil velge Gore-Tex eller andre vanntette, pustende støvler. For mye av poenget er å holde seg tørr på føttene når man er ute og vandrer. Støvlene bør også være relativt lette – og ha god støtte for ankelen. I alle fall når du ferdes i litt mer ulendt terreng.

Pris har mye å si for folk flest. Men når det gjelder fottøy for naturen, så får man generelt sett det man betaler for. Legg heller noen kroner ekstra i fjellstøvlene, enn å spare inn. Å gå under 1100-1200 kroner er sannsynligvis ikke særlig lurt. Da er man nesten garantert gnagsår.

- Det vil alltid være en vinner å ha en pakke gnagsårplaster i sekken - uansett. For å forebygge gnagsår må man for all del unngå bomullsstrømper. Bruk heller tynne ullstrømper. Gjerne to utenpåhverandre. For da blir friksjonen mellom sokkene, og du unngår gnagsår, avslutter Cato Zahl Pedersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere