Ceausescus arv

Foto: Peter Turnley

Var sønnen til den rumenske diktatoren Nicolae Ceausescu skrekkregimets verste overgriper, eller en forfyllet syndebukk? Vi Menn dro til Romania for å etterforske gåten Nicu Ceausescu.

Sibiu, Romania, 21. desember, 1989: Menn og kvinner løper for livet. Automatgeværsalver flerrer den iskalde vinterdagen. Byens torg omgjøres til slagmark. Kropper faller og blir liggende i snøen.

Som i resten av Romania er folket i ferd med å reise seg mot Nicolae Ceausescus kommunistdiktatur. Det forhatte hemmelige politiet, Securitate, forblir lojale mot diktatoren.

På torget i Sibiu åpner de ild mot ubevæpnede demonstranter. Massakren – hvor om lag 100 liv gikk tapt – er det blodigste kapitlet i den eneste voldelige revolusjonen under jernteppets fall i Europa.

Mannen som holdes ansvarlig, var diktatorens yngste sønn, Nicu Ceausescu.

Playboyprinsen

I dag er det vanskelig å forestille seg at Sibiu var åsted for slike skrekkscener for 24 år siden.

Takket være tung investering fra EU preges byen av nyoppussede middelalderbygninger og turistkafeer. Forholdene var noen helt andre på 80-tallet, da Nicoale Ceausescus stormannsgalskap førte til at Romanias økonomi kollapset.

Samtidig som han satte seg fore å nedbetale hele landets utenlandsgjeld på rekordtid, beordret han en rekke storstilte byggeprosjekter til egen ære. Konsekvensen ble harde tider og dyp fattigdom for folk flest.

Men det gjaldt ikke diktatoren og hans nærmeste. Nicu Ceausescu ble oppnevnt til guvernør i Sibiu i 1987, 26 år gammel, og nøt en livsstil som på ingen måte bar preg av knapphet.

Han var en beryktet levemann og playboy, og det verserte historier om hans gamblingturer til Monte Carlo, hvor han etter sigende spilte bort formuer sammen med diktatorsønnen Uday Hussein.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han raste gjennom Sibius gater i importerte sportsbiler, og holdt dekadente orgiefester i guvernørresidensen. Ion Pacepa, en rumensk general som siden gikk over til vesten, kunne berette om en fest hvor Nicu hadde urinert i østersen, helt whisky på utenriksministeren, og forsøkt å voldta en servitrise i gjestenes påsyn.

Hans mest notoriske overgrep gjaldt turnlegenden Nadia Comaneci, gullvinner fra OL 1976 og landets største idrettsstjerne. Ryktene sier at han holdt henne som sexslave i Sibiu hvor moren til Comaneci anklaget Nicu for å ha misbrukt og skambanket datteren på det mest grufulle. Han skal også ha stått bak en rekke drap.

Propagandaoffer?

Misnøyen blant det rumenske folk kokte over i desember 1989. Protester mot fattigdom, urettferdighet og undertrykkelse spredte seg over landet.

Militærenheter og politi gikk over til opprørerne og Ceausescus regime falt i løpet av en uke. Mens Securitate i store deler av landet ikke slo ned på sivilbefolkningen da det var åpenbart at kampen var tapt, var altså historien en annen i Sibiu hvor Nicu Ceausescu rådet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men når vi snakker med lokalbefolkningen i dag, får vi et mer nyansert bilde av regimets påståtte versting. Læreren Alexandru Stanulet husker godt 80-tallet og levendegjør skrekkscenene under revolusjonen i 1989 over en kopp kaffe.

Men at Nicu var et monster, går han ikke med på.

– Det var positivt for Sibiu å ha ham som guvernør, sier Stanulet.

– Han sørget for at levestandarden her var over snittet for resten av landet. Folk visste at hvis de trengte hjelp, kunne de alltid gå til ham. Han var en meget populær leder her i byen.

Så hva med ryktene om voldtekt, dekadens og mord? Stanulet medgir at Nicu var en levemann som tyllet i seg whisky mens resten av folket sultet. Derimot avviser han de groveste skrekkhistoriene som propaganda.

– Da Ceausescu falt, forklarer Stanulet, – var det ledende medlemmer av kommunistpartiet som tok over styringen. For dem var det viktigste ådistansere seg fra Ceausescu og hans overgrep. Det var de som satte ut ryktene om Nicu for å sverte ham og regimet.

Mye å skjule

Samme hva man tror om Nicu Ceausescu, stemmer Stanulets uttalelser om de som tok makten etter kommunismens fall i Romania. En klikk bestående av ledende partimedlemmer og offiserer samlet seg i noe de kalte for den nasjonale redningsfronten så snart opptøyene begynte.

De tok kontroll i kaoset som fulgte, og kvittet seg med Ceausescu-familien i rekordfart. Sjefen selv og kona Elena ble henrettet allerede første juledag. Nicu var blitt arrestert tre dager i forveien.

Stanulet beskriver det som skjedde som et kupp. Folkemassene som hadde reist seg mot tyranniet, så faresignalene, og opptøyer mot Redningsfronten fulgte senvinteren 1990.

De ble brutalt slått ned på av de nye lederne – flere mistet livet i disse gatekampene enn opptøyene som førte til Ceausescus fall. I Redningsfrontens kamp for å holde makten og stabilisere Romania, ble Nicu – den ledende gjenlevende Ceausescu – en naturlig syndebukk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han ble tiltalt for folkemord, og rettssaken som fulgte ble gjenstand for global medieoppmerksomhet. Mens folk verden over kunne lese om hans grufulle overgrep, insisterte han selv på at han var offer for en hekseprosess.

Nicu påsto at han hadde oppfordret faren om å trekke seg uten motstand. Han mente også at foreldrene var blitt henrettet for å skjule deres nære bånd med Redningsfrontens ledelse.

Ble milliardærer

Stanulet beskriver rettssaken som et sirkus hvor Ceausescu–familien ble fremstilt som monstre av sine tidligere støttespillere; monstre de nå slo skånselsløst ned på.

– Den nye ledelsen ville skjule at de selv hadde vært nøkkelspillere i det gamle regimet ved å late som de tok et oppgjør med fortiden, sier han. –

De gjorde Nicu til syndebukk, slik at folk hadde annet å tenke på mens de selv festet grepet om makten – og karet til seg enorm rikdom. Som i flere av Europas gamle kommuniststater var det nemlig mange i den rumenske makteliten som tjente seg rike under overgangen til kapitalismen.

Myndighetene solgte unna statseide selskaper og ressurser, og det har haglet med påstander om at Redningsfrontens medlemmer og deres allierte la seg opp formuer i løpet av prosessen.

Makten beholder de den dag i dag – Romanias to ledende partier – Det sosialdemokratiske partiet og Det demokratiskliberale partiet – har begge sine utspring i Redningsfronten.

Dårlige tider

Stanulet nøler ikke med å legge sin misnøye med landets nåværende ledelse for dagen. De nyoppussede fasadene til tross er nemlig ikke hverdagen i Sibiu noen dans på roser.

Lønningene er lave, levekostnadene høye og folk flest har det trangt. Stanulet påpeker at under Ceausescu var det full sysselsetting og relativ velstand på 60 og 70-tallet.

– Som lærer tjener jeg knappe 300 euro i måneden – ikke nok til å leve for, sier han.

– Samtidig er eliten i Bucuresti blitt milliardærer. Kanskje Nicu var en fyllefant som levde i sus og dus, men han hadde aldri den rikdommen landets elite nyter i dag. Det er det ingen som snakker om.

Men aldri så mye Nicus omdømme som sadist og overgriper skyldes propaganda – Nadia Comaneci benekter historiene om Nicus mishandling, og generalen som gikk over til Vesten, anses av mange som en upålitelig kilde –forblir sannheten at det lå 100 lik på Sibius torg og gater like før jul 1989. Og at Nicu sto bak.

Hans vitneforklaring under rettssaken ga liten grunn til medfølelse: Han uttalte at han muligens ga ordren, men hadde vært så full at han knapt husket noe om den skjebnesvangre desemberdagen. Han ble dømt til 20 år, men slapp å sone lenge.

I 1996 døde han av leversvikt som resultat av flere tiår med hard festing. At folk i dagens Sibiu kan se tilbake på en slik skikkelses tid som guvernør med lengsel, sier vel det meste om de som tok makten etter Ceausescus fall – og som sitter med den den dag i dag.

DEN RUMENSKE REVOLUSJONEN I 1989

17. desember: Det bryter ut opptøyer i byen Timisoara. De sprer seg raskt, også til hovedstaden Bucuresti.

21. desember: Om lag 100 liv går tapt under Sibiu-massakren. 22. desember: Nicu Ceausescu blir arrestert.

22. desember: Nicolae Ceausescu rømmer fra presidentpalasset, men tas til fange av militæret. 22. desember: Den nasjonale redningsfronten, bestående av ledende kommunister og offiserer, tar over styringen av landet.

24. desember: Den nasjonale redningsfronten dømmer Nicolae og Elena Ceausescu til døden.

25. desember: Nicolae og Elena Ceausescu blir henrettet.

21. september: Nicu Ceausescu dømmes til 20 år for sin rolle i Sibiumassakren.

Denne artikkelen ble først publisert på vimenn.no. Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.