*Nettavisen* Nyheter.

Cecilie (37) Norges kvinnehåp i VM

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

Siste uttak til mesterskapet i Firenze er unnagjort.

11.09.13 16:39

Onsdag ble det klart at Cecilie Gotaas Johnsen, Miriam Bjørnsrud og Ingrid Lorvik kjører fellestarten under VM i Firenze den 28. september.

Gotaas Johnsen skal også kjøre tempo med lagvenninnen Thea Thorsen, mens Solvei Edøy stiller i juniorklassen.

Det betyr at årets NM-vinner, Tina Andreassen (Ringerike SK), er vraket fra troppen.

- Selv om Tina ikke sykler for Hitec, mener jeg av prinsipp at NM-vinneren bør være med. Når det er sagt forstår jeg hvordan forbundet har tenkt, siden tempoløypene i VM er helt flate, sier Hitec-sjef Karl Lima til procycling.no.

Imponerende sesong
Under NM i Grimstad slo Andreassen nettopp Gotaas Johnsen i en kupert løype. På flatene er det vanligvis ikke mange som hamler opp med den spreke 37-åringen.

Årets sesong har også vært god for Hitec-rytteren. Hun har tatt to UCI-seirer i utlandet (blant annet i Kina da hun slo tidligere verdensmester Giorgia Bronzini), blitt norsk mester og vunnet norgescupen sammenlagt.

- I fjor jeg gikk fra å være klubbrytter til å bli Hitec-rytter, og det har gitt mange muligheter internasjonalt. Jeg har fått noen resultater, men jeg har også gjort mange oppgaver som hjelperytter. Det er ofte da man lærer mest, påpeker Gotaas Johnsen overfor procycling.no.

- De tre som passer best til VM-løypen
Med Bjørnsrud og Lorvik på laget, har ikke Norge noen utpreget hjelperytter med på laget.

- Vi har tatt ut de tre vi mener kan kjøre best i årets VM-løype. På samme måte som på tempoen håper vi på en topp 10-plassering også på fellesstarten. Miriam og Cecilie kjørte VM i fjor, mens Ingrid er mesterskapsdebutant, sier sportssjef Hans Falk i en pressemelding.

Hitec-Lima mener uttaket er greit nok, men at man kunne forsvart å gi enten Thea Thorsen eller Emilie Moberg muligheten.

- Men Ingrid Lorvik kjørte godt for landslaget i Ardeche nylig, så jeg forstår også at hun fikk muligheten, er Lima kjapp med å legge til.

Nederland og Italia
Det norske laget vil uansett bli underlegne mot Italia og Nederland. Hjemmelaget har trolig Bronzini, Elisa Longo Borghini og Rossella Ratto på laget, mens regjerende verdensmester Marianne Vos kan velge og vrake i sterke hjelpere.

- Nederland kunne nesten ha tatt ut et lag til, og fortsatt hevdet seg i toppen. De er latterlig sterke. Italia er også gode. Jeg mener både Longo Borghini og Ratto (som til daglig sykler for Hitec Products) er vinnerkandidater. Jeg mener et topp 15-resultat for de norske er et godt resultat.

Gotaas Johnsen synes også det er vrient å komme utenfor navnet til den regjerende mesteren når hun blir spurt om favorittene.

- Marianne Vos vil være blant de største favorittene nesten uansett hvordan løypen ser ut, men det er også unge jenter på vei opp i Italia – i tillegg til Bronzini.

- Hvordan passer Firenzes kuperte trasé for deg, tror du?

- I utgangspunktet er jeg mer en klassikertype. Favoritten er ikke 20 kilometer lange bakker, men det venter heldigvis ikke i VM heller. Jeg tror det vil gå mye på hvem som har gode bein den dagen. I tillegg går det mye på timing. Må man ligge langt fremme og være oppmerskom når det rette bruddet går.

Startet sykkelkarrieren sent
På tross av sine 37 år er Gotaas Johnsen en ubeskrevet sykkelblad. Hun var tidligere aktiv fotballspiller, og har blant annet vært proff i USA.

Det var først i 2011-sesongen hun prøvde seg fram på sykkelen, ikke ulikt karrierkurven tempohestene Reidar Borgersen (fra skøyter) og Knut Anders Fostervold (fotball) har hatt. Nå er hun blant Norges aller beste syklister, har blitt mamma og har fast jobb i Statoil.

- Hvor lenge varer sykkelkarrieren din?

- Grensen går vel når jeg passerer de gyldne 40. Så lenge jeg har noe å lære og er utvikling, kommer jeg til å holde på. Jeg har både mann og barn hjemme som lurer på hvor kona og mamma er til tider. Jeg har tatt et steg ut i den store verden med sykkelen nå, og har lyst til å satse videre i flere år. Men avgjørelsen er ikke min alene, minner hun om.

Gotaas Johnsen peker også på et morsomt poeng med den norske VM-troppen:

- Mange påstår at jeg er «ung i sykling», og det stemmer jo selv om jeg er 37 år. Miriam Bjørnsrud er også ung, men er likevel rutinert som syklist. Ingrid begynte også å sykle i voksen alder. Kapasiteten er der, men hun har mindre erfaring i denne typen ritt. Jeg er i hvert fall trygg på at jeg har med meg to gode syklister til VM, og at vi på hver vår måte kan spille på hverandre.

- Sykkelforbundet har en målsetting om topp 10-plassering på fellesstarten, hva tror du om det?

- Teoretisk sett er det ingen umulighet, men man må være på plass til rett tid. Dette er et VM og da har alle lyst til å prestere. Lise Nøstvold fikk en 13.-plass i 2011, så det viser at norsk kvinnesykling ikke er altfor langt unna de aller beste.

Norges Cykleforbund har også tatt ut juniortroppen til VM. Den består av:
Kristoffer Halvorsen, Glåmdal SK
Kristian Aasvold, TVK
Anders Skaarseth, Lillehammer CK.
Marius Sylta, Bergen CK
Jonas Abrahamsen, Grenland SK
Petter Theodorsen, Ringerike SK.

Viasat sender VM i Firenze fra søndag 22.9-30. 9. Her er sendeplanen:

Viasat 4 HD og Viaplay:
Søndag 22.9 Lagtempo Menn & Kvinner Elite
Onsdag 25.9 Individuell tempo Menn Elite
Fredag 27.9 Fellesstart U23 Menn
Lørdag 28.9 Fellesstart Kvinner Elite
Søndag 29.9 Fellesstart Menn Elite

Viasat Sport HD og Viaplay:
Mandag 23.9 Individuell tempo U23 Menn
Tirsdag 24.9 Individuell tempo Kvinner Elite

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.