RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cecilie fant veien ut av parken

Cecilie Linn Tonheim var rusmisbruker i 12 år, og vanket mye i Nygårdsparken. Mandag stenger kommunen parken, med hjalp fra politiet, for å ruste den opp. Målet er å fjerne de åpne russcenene i Bergen.
Cecilie Linn Tonheim var rusmisbruker i 12 år, og vanket mye i Nygårdsparken. Mandag stenger kommunen parken, med hjalp fra politiet, for å ruste den opp. Målet er å fjerne de åpne russcenene i Bergen. Foto: Privat / Skjalg Ekeland
- Årene var preget av paranoia, utmattelse, nedverdigelse, tillitsproblemer og lite penger. Uten drømmer og håp for fremtiden.

(BA.NO): Cecilie Linn Tonheim (27) var en del av narkotikamiljøet i Nygårds­parken i Bergen i ti år. Nå skal parken stenges for narkomane. Tonheim tror ikke en stenging vil hjelpe de rusavhengige.

– Man får ikke færre narkomane fordi man stenger Parken. Jeg forstår at de synes at det er kjipt at parken er okkupert av rusmisbrukere, men det er naivt å tro at det vil hjelpe de rusavhengige, sier Cecilie Linn Tonheim til ba.no.

Gikk på heroin i seks år

Cecilie hang i Nygårdsparken fra hun var 16 år til hun var 25. De siste seks årene frem til hun sluttet å ruse seg, brukte hun heroin.

–Men jeg tok alt jeg kom over, sier hun til BA.

Mens Nygårdsparkens naboer irriterer seg over det de opplever som plagsom adferd fra rusmisbrukerne, forteller Tonheim om hvordan rusmisbrukere selv har det, på sin egen blogg.

Faren døde av heroin

Faren døde av heroin-overdose når hun var 14, omtrent på den tiden hun selv begynte å ruse seg.

Selvfølgelig skulle hun holde seg langt unna heroin, men: 

«Det gikk i småopplegg, salg av gatemagasin, overdoser, tigging på gaten og stjeling. Innbrudd og svindelforsøk. Arrester, glattcelle, fengselsopphold og mangfoldige feilslåtte forsøk på diverse rusklinikker», skriver hun om sitt liv som avhengig.

«Årene fortsatte sånn, preget av paranoia, utmattelse, nedverdigelse, full i tillitsproblemer og mye pengelens. Uten drømmer og håp for fremtiden. Masse penger og varer ene uken, narkogjeld og abstinens uken etter. Ingen faste holdepunkter i livet. Hun følte ikke lenger at hun levde, det var så vidt hun eksisterte» skriver Cecilie om seg selv.

Når parken nå stenges for de rusavhengige, tror Tonheim at flere av dem vil omkomme av overdoser, ettersom misbruket skjer under mindre oppsikt enn i Nygårdsparken.

–Problemet forsvinner ikke, men vil spre seg rundt i byen og til bakgårder.

– Hvordan hadde du det i Nygårdsparken?

–Jeg hadde det for så vidt greit. Det var gode og dårlige dager, det var mye dritt og dramatikk der, men det var et fast holdepunkt, sier hun.

–Hva tenker du om de som irriterer seg over at dere finnes?

–Jeg synes at folk bør endre holdningene sine. Narkomane har like mye rett til å være i bybildet som streite A4-mennesker. Dessuten; narkomane er ikke farlige. Fulle mennesker er en langt større risiko for «vanlige» folk enn narkomane, sier hun.

På hospits

«Helsen var på bånn, og hun var underernært og følelsesmessig lukket. Og tilbragte sine siste par år i et overfylt, skittent rom på hospits sammen med sin nye kjæreste», skriver hun om sin siste tid som rusmisbruker på bloggen sin.

Tonheim forteller at hun og kjæresten ble satt på flyet av «Mor i Parken», Anbjørg Eilertsen. Flyet gikk nordover. Der, i Troms, skulle de gå gjennom en knallhard avrusning sammen. Nå er begge rusfri, de har fått en datter sammen og har etablert seg i Troms.

–Hva burde de gjøre i stedet for å stenge Nygårdsparken?

–Det er et vanskelig spørsmål, uten et enkelt svar. En bedre oppfølging av den enkelte narkomane burde være første skritt.

–Det vil alltid være narkomane, for det vil alltid være de som ikke er motivert for å bli rusfri. Men det gjelder det å ha en plass ledig når en narkoman er motivert for å bli behandlet. Behandlingstilbudet bør også være variert, for det som passer for noen passer ikke for andre.

Hun har ingen planer om å flytte hjem til Bergen med det første. Hun holder kontakt med flere av sine gamle «rusvenner» på Facebook.

- Men jeg må holde meg unna miljøet, sier hun til BA.

Ingen gode svar

Leder i Nygård vel, Steinar Bjørseth, sier at de er spent på hva som skjer med miljøet når Nygårdsparken stenges.

– Vi har jo etterlyst hvilken plan myndighetene har for å hindre spredning, og hvilket tilbud har de til de narkomane. Så langt har vi ikke fått skikkelige svar.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere