RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Cermaq reagerer på artikkel

Sist oppdatert:
Ledelsen i fôrprodusenten Cermaq reagerer på en artikkel i onsdagens Finansavisen. Fôrselskap tar nå til motmæle
Finansavisen hadde onsdag et større oppslag om havbruksselskapet Cermaq. Denne saken ble også sitert på iMarkedet.

Nå har Cermaq tatt til motmæle.

- Under tittelen "Cermaq i trøbbel" ble det hevdet at datterselskapet EWOS, som selger fôr til fiskeoppdretterne, hadde tapt store kontrakter. Dette ville, etter Finansavisens vurdering, føre til et svakt økonomisk resultat for Cermaq. Det ble spekulert i om dette er den egentlige grunnen til at Cermaq har utsatt sin børsnotering. Videre framholder Finansavisen at tildeling av fôrkontrakter kan brukes strategisk for å lokke Cermaq inn i fusjonssamtaler, skriver Cermaq.

Og det heter videre:

- Logikken ser ut til å være at et større oppdrettsselskap som ønsker en fusjon med Cermaq bør gi kontrakten til andre enn EWOS, men bake inn en klausul om at kontrakten kan overføres dersom det blir et eierskifte i selskapet. Dermed øker selskapet sin verdi i en fusjonssituasjon ved at det bringer med seg et ekstra fôrvolum.

Konsernsjef Geir Isaksen i Cermaqs kommentarer til Finansavisens påstander er følgende:

* Cermaq utsatte sin børsnotering i en styrebeslutning 14. mai i år etter at staten hadde meddelt at den ikke kunne selge aksjer på grunn av de pågående forhandlingene om betingelser for norsk eksport av laks til EU. Disse forhandlingene pågår fortsatt. Styret har derfor vedtatt ytterligere utsettelse av børsnoteringen.

* Cermaq leverte et halvårsresultat som Intrafish beskrev som det beste blant de store aktørene i bransjen. Våre resultatforventninger for 2004 nå ligger svært nær det vi la til grunn da vi startet arbeidet med børsnoteringen i januar i år. Selskapets resultatutvikling kan derfor ikke brukes som forklaring på at børsnoteringen er utsatt. Vi kan heller ikke skjønne at det selskapet som leverer de beste resultatene og har den sterkeste balansen skal være i 'trøbbel'.

* EWOS forhandler over 100 kontrakter hvert år bare i Norge. Det normale er at kontraktene har en løpetid på ett eller to år. Det er derfor betydelig overgang av kunder hvert eneste år, og konkurransen er hard. Vi vil ikke kommentere enkeltkontrakter, men bare slå fast at det ikke er stor dramatikk i utviklingen av EWOS’ kundekontrakter totalt sett. I Norge vil EWOS i 2004 omsette det volumet vi la til grunn ved årets begynnelse.

* Cermaq gjør sine strategiske vurderinger ut i fra hva som er forretningsmessig fornuftig på lang sikt. Vi kan ikke la enkeltkunders plassering av fôrkontrakter dirigere vår strategiske tenking. Det tror vi våre kunder skjønner også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere