*Nettavisen* Nyheter.

Charlie Hebdo: «Alt er tilgitt»

Charlie Hebdos nye forside viser profeten Muhammed med en tåre i øyet samtidig som han holder et «Je Suis Charlie»-skilt. Over står teksten «Alt er tilgitt».

13.01.15 06:15

Onsdagens utgave av det franske satiremagasinet er den første siden terrorangrepet på Charlie Hebdos kontorer i Paris onsdag sist uke. Tolv personer, blant dem ni redaksjonsmedlemmer, ble drept. Av magasinet selv blir utgaven kalt «de overlevendes utgave».

På forsiden, som ble vist til mediene mandag, sees også profeten Muhammed med en hvit turban og en tåre i øyet.

Setningen «Je Suis Charlie» – jeg er Charlie – erstattet Charlie Hebdos nettside kort tid etter angrepet hvor 12 personer ble drept. Budskapet har siden blitt gjentatt tusenvis av ganger av journalister, politikere, diplomater og opprørte borgere over hele verden.

Tre millioner magasiner

Denne ukens opplag av satiremagasinet kommer ut i hele tre millioner eksemplarer. Det er 50 ganger flere enn det vanlige opplaget på 60.000. Bladet blir i tillegg oversatt til 16 forskjellige språk.

Magasinet har flere ganger trykket karikaturer av religiøse og politiske skikkelser, inkludert profeten Muhammed. De to væpnede mennene som stormet magasinets lokaler sa at de tok hevn for tidligere publiseringer av Muhammed-karikaturer, som for mange muslimer oppleves svært støtende.

Satiremagasinets advokat Richard Malka bekreftet mandag at tegninger av profeten igjen vil dukke opp i bladet.

- Det neste nummeret vil selvfølgelig inneholde tegninger av Muhammed og gjøre narr av politikere og religioner, sier Malka til radiokanalen France Inter.

- Vi viker ikke en tomme, ånden til «Jeg er Charlie» betyr også retten til å være blasfemisk, legger han til.

- Seks mistenkte på frifot

Det politiet mener er gjerningsmennene fra Charlie Hebdo-angrepet – brødrene Chérif og Said Kouachi – ble drept under en politiaksjon fredag. Det samme ble Amedy Coulibaly som drepte fire gisler på et jødisk supermarked i Paris to dager senere.

Fransk politi tror imidlertid det kan være så mange som seks mistenkte på frifot etter terrorangrepene, melder nyhetsbyrået AP. To franske polititjenestemenn sier mandag at en av de mistenkte er observert kjørende i en bil som er registrert på enken etter en av de drepte gjerningsmennene.

Franske myndigheter leter nå i Paris-området etter en Mini Cooper som var registrert på Hayat Boumeddiene, skriver AP videre. Hun var kjæresten til mannen bak angrepene på supermarkedet og er selv etterlyst i forbindelse med terrorangrepene. Men Boumeddiene har trolig vært i Tyrkia fra 2. januar og deretter dratt videre til Syria 8. januar.

Hvilken tilknytning de øvrige mistenkte antas å ha hatt til angrepene i Frankrike i forrige uke, er ikke kjent.

Statsminister Manuel Valls sa tidligere mandag at det jaktes på mulige medhjelpere etter angrepene som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Tusenvis av soldater

Sikkerheten blir trappet kraftig opp i Frankrike etter angrepene. Totalt 15.000 soldater og politifolk skal fra tirsdag vokte landet og beskytte jødiske skoler og synagoger mot angrep. Mandag var allerede over 4.000 soldater på plass.

- Vi har besluttet å mobilisere 10.000 mann for å beskytte sensitive områder i hele landet fra i morgen kveld, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian mandag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag