*Nettavisen* Nyheter.

Charlie Hebdo kan bli solgt i Norge også

Terrorrammede Charlie Hebdo setter en karikatur av profeten Muhammed som holder et «Je Suis Charlie»-skilt, på forsiden av neste utgave. Ovenfor står teksten «alt er tilgitt».Tusenvis av mennesker har lagt ned blomster og hilsener utenfor redaksjonslokalet i Paris. Foto: Joel Saget / Liberation / Montasje Nettavisen (AFP / NTB Scanpix)

Narvesen jobber med å få onsdagsutgaven av det satiriske magasinet i sine bladhyller.

13.01.15 12:30

Ifølge NRK skal det være snakk om at 200 eksemplarer av den første utgaven av satiremagasinet etter terrorangrepet havner i Norge.

Politiet er varslet om saken.

– Vi er kjent med at det skal komme blader, men har foreløpig ikke blitt spurt av Interpress, Narvesen eller Reitan om sikkerhetsvurderinger eller tiltak. Vi følger med og vil ta de henvendelser som kommer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet til NRK.

Jobbes med å få det til Norge

Reitan Convenience, som driver Narvesen-kjeden, bekrefter at det arbeides med å få den nye utgaven av satiremagasinet til Norge. Det er heller ikke kjent hvilket språk magasinet eventuelt vil lagt ut for salg på i Norge.

LES OGSÅ:Terrormistenkt franskmann pågrepet i Bulgaria

Kioskgiganten kan ennå ikke bekrefte at magasinet kommer for salg også her i landet, men det er stor etterspørsel etter det, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ida Håvik i Reitan Convenience tirsdag.

Onsdagens utgave av det franske satiremagasinet er den første siden terrorangrepet på Charlie Hebdos kontorer i Paris onsdag sist uke. Tolv personer, blant dem ni redaksjonsmedlemmer, ble drept. Av magasinet selv blir utgaven kalt «de overlevendes utgave».

- Utvilsomt stor interesse

Den norske ambassaden i Paris har fått en del henvendelser fra nordmenn som lurer på hvordan de skal få tak i bladet. Inga Nyhamar, ministerråd ved ambassaden, sier til Nettavisen at de har hjulpet den franske distributøren av avisen med kontaktinformasjon til Norsk Presseforbund.

- Det er utvilsomt stor interesse for utgivelsen, både her i Frankrike og i Norge, sier Nyhamar.

- I morgen er dette symbolet på ytringsfrihet

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier til Nettavisen at onsdagens utgivelse vil ha en enorm symbolverdi. Hun bekrefter overfor Nettavisen at de har tilbudt Narvesen og Reitan-gruppen drahjelp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Men de takket nei, og ser ut til å klare oppgaven på egenhånd, sier hun til Nettavisen.

Løken Stavrum sier hun oppfatter det som helt naturlig at mange ønsker å få tak i magasinet.

- Det at mange har lyst til å se bladet oppfatter jeg som en naturlig del av å bli maksimalt informert om bladet. Veldig få nordmenn har faktisk holdt i bladet. Og for enkelte vil onsdagens utgave bli et samlerobjekt, med en enorm symbolverdi.

- I morgen er dette symbolet på ytringsfrihet, sier Løken Stavrum avslutningsvis.

Trykkes i tre millioner

Onsdagens utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo skal trykkes i tre millioner eksemplarer og eksporteres til 25 land. Det er fortsatt uklart om Norge er ett av dem.

LES OGSÅ: Over 3,3 millioner markerte mot terror

Opplaget er 50 ganger flere enn det vanlige opplaget på 60.000. Bladet blir i tillegg oversatt til 16 forskjellige språk.

Uredd aktør

Magasinet har flere ganger trykket karikaturer av religiøse og politiske skikkelser, inkludert profeten Muhammed. De to væpnede mennene som stormet magasinets lokaler sa at de tok hevn for tidligere publiseringer av Muhammed-karikaturer, som for mange muslimer oppleves svært støtende.

Satiremagasinets advokat Richard Malka bekreftet mandag at tegninger av profeten igjen vil dukke opp i bladet.

- Det neste nummeret vil selvfølgelig inneholde tegninger av Muhammed og gjøre narr av politikere og religioner, sier Malka til radiokanalen France Inter.

- Vi viker ikke en tomme, ånden til «Jeg er Charlie» betyr også retten til å være blasfemisk, legger han til.

- Seks mistenkte på frifot

Det politiet mener er gjerningsmennene fra Charlie Hebdo-angrepet – brødrene Chérif og Said Kouachi – ble drept under en politiaksjon fredag. Det samme ble Amedy Coulibaly som drepte fire gisler på et jødisk supermarked i Paris to dager senere.

Fransk politi tror imidlertid det kan være så mange som seks mistenkte på frifot etter terrorangrepene, melder nyhetsbyrået AP. To franske polititjenestemenn sier mandag at en av de mistenkte er observert kjørende i en bil som er registrert på enken etter en av de drepte gjerningsmennene.

LES OGSÅ: Dette er Charlie Hebdo

Franske myndigheter leter nå i Paris-området etter en Mini Cooper som var registrert på Hayat Boumeddiene, skriver AP videre. Hun var kjæresten til mannen bak angrepene på supermarkedet og er selv etterlyst i forbindelse med terrorangrepene. Men Boumeddiene har trolig vært i Tyrkia fra 2. januar og deretter dratt videre til Syria 8. januar.

Hvilken tilknytning de øvrige mistenkte antas å ha hatt til angrepene i Frankrike i forrige uke, er ikke kjent.

Statsminister Manuel Valls sa tidligere mandag at det jaktes på mulige medhjelpere etter angrepene som kostet 17 mennesker livet i forrige uke.

Tusenvis av soldater

Sikkerheten blir trappet kraftig opp i Frankrike etter angrepene. Totalt 15.000 soldater og politifolk skal fra tirsdag vokte landet og beskytte jødiske skoler og synagoger mot angrep. Mandag var allerede over 4.000 soldater på plass.

- Vi har besluttet å mobilisere 10.000 mann for å beskytte sensitive områder i hele landet fra i morgen kveld, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian mandag.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag