Ingrid Kruse Fevåg ble adoptert fra India til Norge for 40 år siden. Hun reagerer sterkt når hun ser de dramatiske TV-bildene av koronarammede fra opprinnelseslandet, parallelt med hvordan koronaskeptikere opptrer i Norge.

– Dette handler om hvor alvorlig covid-19 er, når vi ser mot India og det som har hendt der, sier Ingrid Kruse Fevåg til Nettavisen.

Les også: «Charter-Svein» med nytt stunt - Jeg visste ikke om det engang. Jeg bare leste

Fevåg har i det siste fulgt Østviks utspill mot smitteverntiltak gjennom mediene. Den tidligere venninnen reagerer på det hun ser.

Hun synes det er trist å se sin tidligere venn Østvik bli en offentlig representant mot smitteverntiltak, og en profilert vaksineskeptiker. Fevåg presiserer at Østvik var en nær venn, frem til høsten 2020. Hun presiserer at forholdet kun var på et vennskapelig nivå.

Nettavisen har kontaktet Østvik, men han har ikke besvart våre henvendelser foreløpig.

På lørdag tok imidlertid Østvik seg tid til et intervju med Nettavisen, og da sa han dette:

– Hadde ikke trodd han skulle gå så langt

Fevåg forteller at hun har kjent Svein «Charter-Svein» i rundt tre år. I sommer var han i bursdagsselskapet hennes i Oslo. I dag har de ikke lenger kontakt.

Den siste uken har det kommet stadige rapporter om hvor hyppig covid-19 har spredt seg i India, som er landet hvor Fevåg ble adoptert fra som spebarn.

Hun reagerer på måten den tidligere vennen opptrer offentlig i forbindelse med koronatiltakene.

– Jeg kunne faktisk vært en av de som kunne ha mistet livet eller vært hardt rammet, dersom jeg ikke var blitt adoptert til Norge – dersom vi skal sette det på spissen, utaler Fevåg.

– Jeg ble lei meg da jeg så Svein brenne munnbind, for det er en jeg kjenner som gjør disse handlingene. Jeg hadde ikke trodd at han skulle gå så langt, selv om han tror på noe annet.

Hun sier at hun tidligere har snakket med Østvik om adopsjonen i vennskapet deres.

– Det blir så nært; både at han er en tidligere nær venn, og at jeg er adoptert, sier hun.

Les også: Charter-Svein i podkast: - Jeg har vært sammen med menn

Demonstrerte mot tiltak – igjen

Lørdag møtte Nettavisen Østvik ved Stortinget i Oslo, på nok en demonstrasjon mot koronatiltakene.

– Jeg ser hva som skjer når man prøver å ytre seg i dette samfunnet, jo mer og mer viktig blir det å gjøre sin menneskeplikt å få folk til å se at her er det så mange ubesvarte spørsmål. Vi må folk til å se hva vi er i ferd med å gjøre, sa en oppildnet Østvik til Nettavisen.

Da profilen fikk et spørsmål om han ikke tror på helsemyndighetene, så svarte han følgende:

– Det dreier seg om å få frem informasjon om så viktige ting. Vi har stengt ned samfunnet i ett år og en måned. Folk dør av mye mer enn covid nå. De dør av alt mulige ting på grunn av restriksjonene, og da må jo ting på bordet. Det er jo bare å «wake up»!, sa Østvik.

Han la til:

– De smittetallene har vi sett hver dag i 14 måneder, og hvis de smittetallene er basert på feil grunnlag, så er det jo helt vilt.

TV-profilen hadde også en klar beskjed til statsministeren da han sto på scenen lørdag:

Dystre smitterekorder

India satte søndag nok en dyster rekord med 3.689 registrerte koronadødsfall det siste døgnet, melder NTB. Så mange dør at det er vanskelig å få unna alle likene. Flere av de indiske koronaofrene kremeres på parkeringsplasser.

Les også: «Charter-Svein» ut av podkast om menns følelser – «Short Cut» inn

Landets er overfylte med koronapasienter, og mange sliter med kritisk mangel på oksygen. I en periode virket landet å ha kontroll over pandemien. I midten av april blusset en ny smittebølge opp.

Samtidig vokser motstanden mot smitteverntiltakene i Norge.

– Jeg tror ikke jeg hadde reagert på samme måte overfor Sveins handlinger dersom jeg ikke hadde kjent han. Det er vel det som har fått meg til å gå litt mer inn i meg selv, og kjent på dette – selv om jeg absolutt ikke er noen hårsår dame, sier Fevåg.

Hun legger vekt på at hun har tenkt mye over sitt opprinnelige opphav i forbindelse med utviklingen av pandemien i India. Tidligere har dette ikke vært et særlig stort tema for henne. Hun føler seg heldig som bor i Norge.

– Norge har et system som fungerer, og at vi har de midlene vi har for å komme ut på best mulig måte av denne pandemien.

– Hva tenker du om kritikken mot Svein på sosiale medier?

– Det er som å legge hodet på en hoggestabbe. Han må tåle det. Men det er trist å lese alle de stygge usaklige kommentarene rettet mot Svein. Vi må være gode rollemodeller for unge, og ikke nettroll.

Hun legger til noen tanker rundt den tidligere vennens munnbindbrenning og hans motstand mot koronatiltakene.

–Man kan ikke glemme at man har en medvirkningskraft. Dette kan få konsekvenser for hvordan Norge kommer ut av pandemien. En ting er å mene noe, og ha ytringsfrihet, men når det kan påvirke folk til å ikke bry seg om smittevern, da er det noe annet.

Les også: – Dette er bilder fra et helvete

Forklarte seg på «Debatten»

Tidligere denne uken gjestet Østvik NRK-programmet «Debatten» sammen med blant annet Leif Einar Lothe, bedre kjent som «Lothepus».

Der sa han blant at han hadde respekt og omtanke for de som er rammet av covid, og de som har ligget i respirator, men at han føler noe «skurrer» i forbindelse med enkelte smitteverntiltak.

Les også: «Lothepus» ut mot «Charter-Svein» under «Debatten»: – Jeg synes det er en hån mot dem som virkelig står på

– Man må både ha omsorg av dem som er rammet av covid, men også de som det går utover med så alvorlige tiltakene som har vært. Er disse tiltakene hensiktsmessig når det kommer til sikkerheten og alvorligheten for de som er rammet? Det er også fælt for fattige, ensomme, barn og unge og de som mister store deler av den sosiale tilhørigheten, sa Østvik.

Se klipp fra da «Charter-Svein» medvirket i «Debatten» her: