*Nettavisen* Nyheter.

Chávez tar fram sparekniven

Caracas (NTB-Reuters): Finanskrise og lavere oljepris tvinger Venezuelas president Hugo Chávez til drastiske kutt i budsjettet. Krisetiltakene vil imidlertid bli gjennomført i sosialistisk ånd, forsikrer presidenten.

Ringvirkningene av den økonomiske krisen er i ferd med å nå Venezuela med styrke.

Krisen har blant annet medført at den globale etterspørselen etter olje, Venezuelas viktigste eksportvare, har falt drastisk.

Fra en rekordhøy pris per fat på 147 dollar i sommer, går nå oljen for i underkant av 50 dollar fatet.

I tillegg ser den økonomiske veksten, som i mange år har vært eksplosiv, til å avta. I fjor endte den på 4,8 prosent.

? Dette er anti-krisetiltak i sosialistisk ånd. De bevarer de sosiale programmene, folket og arbeiderne, sa Chávez og lovet nøysomhet i den økonomiske politikken fra regjeringens side.

Chávez opplyste at budsjettet for 2009 vil bli redusert med 6,7 prosent til 72 milliarder dollar. Omsetningsavgiften blir også satt opp fra 9 til 12 prosent.

I tillegg lovte Chávez å kutte lønningene til høytlønte offentlige tjenestemenn. Samtidig blir minimumslønnen hevet med 20 prosent.

Chávez antydet også en mulig økning av bensinprisen, som ligger på 2 kroner literen, men beholdt den uforandret inntil videre.

En eventuell devaluering vil hjelpe til å dekke budsjettutgiftene, men vil også øke inflasjonen, som allerede er Latin-Amerikas høyeste.

Økonomen Luis Vicente Leon beskriver tiltakspakken som moderat, men påpeker at regjeringen gambler på at oljeprisen tar seg opp i løpet av året.

? Dette er ikke særlig dyptgripende tiltak, og de tar ikke tak i de virkelige problemene i dette landet, sier økonomen.

Oljeproduksjonen blir også kuttet fra 3,67 millioner fat daglig til 3,17 millioner fat.

Mer enn halvparten av budsjettutgiftene i statsbudsjettet er dekket av oljeinntekter.

Chávez har siden han inntok presidentkontorene i 1999 gjennomført en rekke sosialistiske reformer, som for en stor del er blitt finansiert av oljepenger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.