Gå til sidens hovedinnhold

Cheng (62) bor i et metallbur

Betaler 900 kroner i måneden for å bo i metallburet.

Hongkong er Asias rikeste by. Likevel er det svært mange innbyggere som lever under fattigslige kår. Flere av dem lever i metallbur.

Leung Cho-yin er en av flere i storbyen som ikke har råd til å kjøpe seg en leilighet i den asiatiske finansbyen. 67-åringen har dermed tydd til alternativet, som er et lite metallbur på halvannen kvadratmeter.

Den tidligere slakteren betaler et beløp tilsvarende 900 kroner i måneden for bo og sove i metallburet.

- Jeg må bo her
Hjemmet hans er ett av rundt tolv metallbur som er presset inn i en liten, falleferdig leilighet i det fattige nabolaget Kowloon. Lokalet er infisert av veggelus. For å holde veggelus unna, ligger beboerne på bambusmatter eller planker istedenfor madrasser.

- Jeg har blitt bitt så mange ganger at jeg er vant til det, sier Leung til nyhetsbyrået AP.

- Det er ingenting jeg kan gjøre med det. Jeg må bo her. Jeg må overleve, sier Leung.

Cheng Man Wai (62) og Yeung Ying Biu (77) er to andre Hongkong-borgere som må søke husly i metallbur.

Ifølge velferdsgruppen Society for Community Organization, er det rundt 100.000 mennesker i den tidligere britiske kolonien som lever under elendige boforhold.

Skyhøye boligpriser
Leveforholdene til de fattige i Hongkong står i stor kontrast skyskraperne som pryder byen. Skyhøye boligpriser kombinert med en voksende befolkning utgjør en stor utfordring for lokalpolitikerne.

Boligprisene i Hongkong steg med 23 prosent i løpet av de ti første månedene i 2012, og prisene har doblet seg siden bunnivået under finanskrisen i 2008, ifølge en rapport fra Det internasjonale pengefondet. Leiemarkedet har hatt en tilsvarende prisstigning.

Prisoppgangen har blitt forsterket av strømmen av investorer fra fastlands-Kina og utlandet, som spekulerer i avkastning i boligmarkedet. I tillegg er kredittmarkedet i Hongkong rekordlavt, noe som bidrar med å presse prisene oppover.

Tvunget til å flytte
Hongkongs nye leder, Leung Chun-ying, sa under innsettelsestalen i januar i fjor at boligmangelen for middelklassen utgjorde en stor trussel for den sosiale stabiliteten.

- Mange familier må flytte til mindre eller eldre leiligheter, eller til og med fabrikkbygninger, sa han.

Han lovte at han skulle ta tak i boligkrisen, men kritikerne mener han ikke har gjort nok.

Rundt 210.000 mennesker i Hongkong står på venteliste til å få kommunale leiligheter. Dette er dobbelt så mange som i 2006. Av Hongkongs syv millioner innbyggere, så bodde nesten 1,19 millioner i fattigdom i første halvdel av 2012.

Kilder: Daily Mail Associated Press.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken