RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SLAPP OG SYK: Chero (6) klarer ikke gjøre så mye nå som han er skadet. Matfar forteller at hunden ikke bryr seg om rein, ikke engang de som holder til i siidaen ved hytta til Guttorm. Derfor er det usannsynlig at hunden har løpt etter og fått juling av en hest eller elg.
SLAPP OG SYK: Chero (6) klarer ikke gjøre så mye nå som han er skadet. Matfar forteller at hunden ikke bryr seg om rein, ikke engang de som holder til i siidaen ved hytta til Guttorm. Derfor er det usannsynlig at hunden har løpt etter og fått juling av en hest eller elg. Foto: Privat

Chero (6) trolig utsatt for omfattende dyreplageri - hjertet revet løs fra buken

Sist oppdatert:
- Da jeg så røntgenbildet trodde jeg det bare var å si adjø til Chero (6), sier Roy Evert Guttorm. .

- Det er noen syke folk der ute som virkelig trenger hjelp. Samfunnet i Karasjok må våkne: Det er en psykopat der ute.

Det sier Roy Evert Guttorm etter at han har funnet hunden sin mishandlet. Den har vært borte i en uke før den ble gjenfunnet, skriver Finnmark Dagblad.

Chero (6) surkler når han puster. Lungen er påvist punktert. Slaget/sparket mot brystkassen har vært så kraftig at hjertet ble revet løs fra buken. I tillegg kan også andre organer være skadet. Nå må hunden gjennom en operasjon for å overleve.

- Av og til reiser han seg opp og står urørlig i en halvtime til tre kvarter. Trolig har den så mye smerter av å ligge, sier Guttorm.

Kom seg ut

Det hele startet mandag i forrige uke. Hvordan det gikk til er uklart, men hunden Chero kom seg ut av huset. Klokken 20 på kvelden fikk kona mistanken om at han var kommet seg ut av huset.

- Av og til kan han ligge bak sofaen uten å titte frem. Ikke før det var gått et døgn begynte jeg å lete.

Sporløst borte

Siste sikre observasjon av hunden skal ha vært samme kveld ved Badjenjarga, på sørsiden av bygda. Etter dette var det ingen sikre spor av den. Selv ikke da matfar utløste dusør og fikk mange tips om all slags hunder, var det spor å finne.

- Vi har vært i alle kriker og kroker i Karasjok. Det er ikke et hjørne vi ikke har lett. Men den var sporløst forsvunnet.

Funnet skadet

Ikke før en uke seinere. Mandag som var fikk de et tips om en observasjon av hunden i Bahkiljok. Kona og svigermor hentet hunden.

- Da vi endelig fikk Chero hjem var vi i lykkerus. Først så han normal ut, bare sliten. Men etter halvannen time skjønner vi at han ikke har det bra. Han surkler når han puster. Vi kjenner på han. Det er akkurat som om innvollene hans er løse.

Først tenkte man at det kan ha vært en skade fra å ha blitt sparket av en hest eller påkjørt av en bil. Men etter hvert blir Roy Evert Guttorm overbevist om at det er et menneske som har påført skadene.

- Det går ikke an at han har blitt påkjørt og har ligget ute. Han luktet, men han hadde ikke «fluffy pels». Han var heller ikke skitten slik hunder blir når de er ute.

- Røntgen avslører

Røntgenbildene som ble tatt tirsdag konstaterte at det ikke dreier seg om påkjørsel eller spark fra et større dyr, ifølge han selv.

- Chero har ingen ytre kuttskader. Ingen ribbein er brukket. Det har vært krefter som har kommet til under magen, som et spark fra en menneskefot. Om det skulle ha vært en elg så må hunden ha ligget å sovet da den ble sparket, sier han.

Det har også vært sludd og regn den siste tiden. Hadde hunden vært ute ville den ha vært våt i pelsen, noe den ikke var, ifølge han.

- En Border Collie har også hele skogen med seg i pelsen etter å ha lekt i skogen. Men han var ren i pelsen.

- Holdt inne

På bakgrunn av dette mener Roy Evert Guttorm at hunden har blitt holdt innesperret mot sin vilje i en uke.

- Antakelig ble den sparket fordi den klaget. På ansiktet ser man at han har blitt håndtert ganske hardt. Han er fysisk og psykisk utslitt.

- Det er noen gale folk som bor i bygda vår. Det er ikke første gang en hund forsvinner. Det er en tragedie det som har skjedd.

Dro til Tromsø

Onsdag morgen har de time hos dyrlegen i Tromsø. Operasjonen er estimert til å koste 10-15.000 kroner.

- Om Chero hadde blitt påkjørt ville jeg kanskje ikke ha brukt så mye penger på han. Men jeg vil ikke at han skal avslutte livet på grunn av mishandling. Han har trolig ennå 7-8 år igjen å leve.

Les flere saker i Finnmark Dagblad


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere