*Nettavisen* Nyheter.

Chess fjerner startavgiften

Chess provoserer konkurrentene med drøye påstander.

Chess lanserte onsdag et nytt abonnement for dem som har mange, hyppige og korte samtaler fra mobilen. Abonnementet skal gjøre det enkelt å forutsi hvor høy mobilregning du får.

Enkelt regnestykke
Chess Premium er et abonnement uten etableringskostnad, uten månedsavgift og uten oppstartpris per samtale. Ringeprisen er 1 øre per sekund, altså 60 øre per minutt. Du betaler kun for de sekundene du ringer, og ingenting utenom.

- På korte samtaler innebærer dette en halvering av prisen. Hvis du bare skal ringe og si ifra at du blir ett kvarter forsinket, og den samtalen bare tar 15 sekunder, så er kostnaden kun 15 øre. Og ikke langt over en krone slik det er med andre abonnementer. 10 sekunder er 10 øre, 45 sekunder er 45 øre. Enklere blir det ikke, sier administrerende direktør i Chess Per Christian Andersen i en pressemelding.

I meldingen kommer Chess dessuten med påstander om konkurrentenes priser som får Tele 2 til å tenne.

Kutter oppstartavgiften
En minuttpris på 60 øre er ikke spesielt billig sammenlignet med abonnement som Tele2 Champion, som opererer med en minuttpris på 39 øre. Men haken ved Champion er oppstartavgiften per samtale på 89 øre.

Med Chess Premium er oppstartavgiften fjernet.

- Det er nettopp startavgiften som har vært det økonomiske halmstrået til mange nye operatører. Vår hensikt er for så vidt ikke å gjøre livet surt for konkurrentene, men gjøre livet godt, forutsigbart og billig for Chess-kundene. Hver eneste reduksjon i prisnivået vil ramme de operatørene som ikke klarer å følge utviklingen, sier Andersen.

Post- og teletilsynets informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther er positiv til at Chess kutter oppstartavgiften.

- Vi gleder oss over alt som kan gjøre det billigere for forbrukerne, gitt at det ikke er vanskelige prismodeller som gir en ubehagelig overraskelse når regningen kommer. Det bør være lett å forstå og enkelt å sette seg inn i hva ting koster, sier hun til Nettavisen.

Alle har sekundtaksering
Men selv om Chess nå markedsfører sitt nye abonnement med at de er først ut til å innføre sekundprising, er de slett ikke alene om å ta betalt for bare de sekundene du snakker.

- Alle abonnementene på Telepriser.no har sekundtaksering, men de fleste velger allikevel å oppgi pris per minutt, forklarer Aarsæther.

- Så dersom du for eksempel er Tele2 Champion-kunde (39 øre per minutt) og ringer i 30 sekunder, koster dette bare 19,5 øre?

- Du må betale startavgiften (89 øre) i tillegg, men det stemmer at du kun betaler for de sekundene du ringer, bekrefter hun.

0,65 øre per sekund
I sin pressemelding skriver Chess følgende: «For en samtale på bare 30 sekunder, vil prisen med Premium bli kun 30 øre, mens en Champion-kunde må ut med 1,28 kroner.»

Administrerende direktør i Tele2 Haakon Dyrnes reagerer på at Chess i sin fremstiller det som om Tele2 tar betalt for hele minuttet, selv om du bare ringer i 30 sekunder. Tele2 Champion har en minuttpris på 39 øre, noe som tilsvarer 0,65 øre per sekund.

- Du betaler oppstartavgiften på 89 øre, og 19,5 øre for de 30 sekundene. At Chess fremstiller det annerledes, er ganske hårreisende, sier Dyrnes til Nettavisen.

Allikevel ser han at Chess Premium uten oppstartsavgift kan være gunstig for dem som ringer mange, korte samtaler.

- Med veldig korte samtaler vil dette lønne seg, men går samtalene over litt tid, vil Tele2 Champion igjen være billigere enn Chess Premium, sier han.

145 kroner måneden for snittbrukeren
Det er ikke mye de norske teleselskapene er enige om, men at det ikke finnes noen reell gjennomsnittsbruker er de fleste med på.

Allikevel kniver teleselskapene om å ligge øverst på Post- og teletilsynets priskalkulator Telepriser.

Chess Premium ligger ikke på denne oversikten enda, men et kjapt regnestykke viser at abonnementet glir inn på en andreplass. Snittbrukeren ringer 33 minutter i uka – eller 8514 sekunder i måneden - og sender 99 tekstmeldinger i måneden.

Det gir en regning på 143 kroner måneden. Onecall innehar førsteplassen med 27 kroner måneden, og Vitel ligger på tredjeplass med 161 kroner. Tele2 Champion ligger hakk i hæl med 163 kroner måneden.

Det kan være greit å merke seg at Chess har en minstefaktureringspris på 99 kroner. Selv om du ringer for mindre enn dette beløpet, vil du altså måtte ut med en knapp hundrelapp i måneden. Chess Premium kan ikke kombineres med Chess' venneabonnement Friends.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag