Gå til sidens hovedinnhold

Chile slapp lett fra jordskjelv og tsunami

En tsunami traff kysten av Chile etter et kraftig jordskjev.

Santiago (NTB-Reuters-AFP): En tsunami på to meter rullet inn over nordkysten av Chile etter et kraftig jordskjev i havet tirsdag kveld. Fem mennesker er meldt omkommet, og tre alvorlig skadd etter skjelvet.

Folk langs hele kysten av Chile og i Ica-området i Sør-Peru fikk ordre om å evakuere etter det massive jordskjelvet utenfor kysten av Iquique som hadde en styrke på 8,3 og som kunne kjennes både i Peru og Bolivia.

Tsunamivarsel ble utstedt for hele stillehavskysten av Latin-Amerika, og USAs tsunamisenter opplyste at det var registrert en bølge i havet på rundt 2,3 meter.

De første bølgene ble registrert i Pisagua en times tid etter skjelvet, ifølge Chiles marine.

Noen timer etterpå ble tsunamivarslene i Sør- og Mellom-Amerika trukket tilbake, men på Hawaii ble det utstedt et varsel om en mulig tsunami.

Hektisk evakuering

Chilensk TV viste bilder av nervøse mennesker som fylte gatene. Den chilenske avisa El Mercurio meldte om trafikkork mens folk prøvde å komme seg bort fra kysten. Så langt sør som i Valdivia rømte folk fra kystområdene.

Skjelvet, som inntraff litt før klokka 21 lokal tid, hadde sitt episenter i havet 99 kilometer nordvest for kystbyen Iquique, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey.

Det ble først meldt at det hadde en styrke på 7,9, men dette ble stadig justert opp. I timene etter skjelvet var det minst sju etterskjelv med en styrke på rundt 5.

Skader og strømbrudd

Skadene ser ut til å ha vært små til tross for at jordskjelvet var så sterkt. Det er meldt om skader på enkelte hus, og flyselskapet LAN kansellerte sine flygninger til Iquique på grunn av skader på tårnet på flyplassen, ifølge El Mercurio.

Noen steder ble det meldt om strømbrudd, og Chiles krisemyndigheter Onemi meldte om jordskred som sperret flere veier i Nord-Chile. 300 innsatte i kvinnefengselet i Iquique utnyttet panikken til å stikke av.

Talsmenn for de store statlige og private kobbergruvene i Nord-Chile melder at det ikke er registrert skader verken hos arbeiderne eller i gruvene, og at produksjonen går som normalt.

Kjentes i nabolandene

Skjelvet kunne kjennes godt både i det sørlige Peru og i bolivianske byer som La Paz, Oruro og Cochabamba.

Tsunamivarsel ble utstedt først og fremst for Chile, Peru og Ecuador. Land lenger nord som Colombia, Panama, Costa Rica og Nicaragua er også varslet om en mulig tsunami. Ved Perus hovedstad Lima ble veier langs havet sperret.

Skjelvet var svært grunt, bare ti kilometer under havbunnen, og slike skjelv vil ofte føre til tsunamier som kan treffe nærmeste kyst innen få minutter og fjernere kyster flere timer senere.

Jordskjelvutsatt

Chile er et av verdens mest jordskjelvutsatte land, og det har lenge vært ventet et kraftig skjelv i den nordlige delen av landet. Så sent som søndag var det et kraftig jordskjelv med styrke 6 i området.

I februar 2010 ble de midtre delene av Chile rammet av et skjelv med en styrke på 8,8. Skjelvet utløste en tsunami som raserte flere titalls byer, og mer enn 500 mennesker mistet livet.

I 1960 ble det sørlige Chile rammet av det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, med en styrke på 9. (©NTB)

Kommentarer til denne saken