*Nettavisen* Nyheter.

Chile sørger i tre dager

Foto: PILAR OLIVARES (REUTERS)

Søndag innleder Chile tre dager landesorg til minne om de omkomne etter jordskjelvet.

05.03.10 10:14

Gjenoppbyggingen etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Chile 27. februar kan ta tre til fire år, anslår president Michelet Bachelet, ifølge BBC News.

Ny president neste uke
Til chilensk radio uttaler Bachelet at det er områder hvor alt har rast sammen og hvor infrastrukturen er fullstendig ødelagt. Hun sier påtroppende president Sebastian Pinera kommer til å få hendene fulle med gjenoppbygginge når han tiltrer neste uke.

Bachelet har erklært at en tre dager lang nasjonal sørgeperiode skal innledes søndag.

802 omkommet
Myndighetene i Chile sier tallet på omkomne er 802, men blant disse skal det også være mange savnede. 279 døde er identifisert. Rundt to millioner av Chiles 16 millioner innbyggere skal være berørt av jordskjelvet. Rundt 1,5 millioner hjem anslås å være ødelagt.

Mange etterskjelv
Etterskjelv har fortsatt å ryste Chile etter det kraftige skjelvet med styrke 8,8 lørdag 27. februar. Dette var et av de kraftigste som noensinne er registrert i Chile.

Et av de kraftigste etterskjelvene målte 6,3 og hadde sitt senter 255 kilometer nordøst for Antofagasta og 1260 kilometer nord for hovedstaden Santiago, ifølge amerikanske seismologer ved USGS.

Onsdag kunne innbyggerne i flere byer, blant annet i Santiago, merke kraftige etterskjelv opp i en styrke på 5,5. Det ble sendt ut et tsunamivarsel, men dette ble etter hvert trukket tilbake.

Vil be Verdensbanken om lån
Omfanget av ødeleggelser er så langt anslått til mellom 15 og 30 milliarder dollar.

President Bachelet sier Chile må be om lån blant annet fra Verdensbanken for å klare det økonomiske løftet knyttet til gjenoppbyggingen.

Fredag besøker FNs generalsekretær Ban Ki-moon Chile for å se ødeleggelsene og møte påtroppende president Pinera.

Det gjelder fortsatt portforbud i Concepcion, Chiles nest største by, og seks andre byer som ble hardt rammet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.