RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Chili som smertestillende

En ingrediens i chili kan i fremtiden brukes som smertestillende under fødsel, foreslår forskere.

(SIDE2): Stoffet capsaicin som fins i grønnsaken chili kan stilne smerter uten å «lamme».

I teorien betyr dette at en kvinne som føder kan få epidural uten å miste evnen til å bevege beina eller opplevelsen ved å føde, skriver BBC News/Health.

Tradisjonelle anestesimidler påvirker nå alle nerveceller.

Bedøver kun smertesentret
Forskerne ved Harvard mente at capsaicin kan angripe kun smertesentret, ifølge Nature.

Utfordringen ligger i det å injisere stoffet på en sikker måte.

Å bli nummen av lokalbedøvelse er en bivirkning og skjer fordi medikamentet som nå brukes blokkerer signaler ikke bare fra det området som frembringer smerten, men også de nervecellene som oppsporer fornemmelsen av berøring.

Når epidural injiseres i ryggraden kan det kollidere med andre nerver, som medfører temporær lammelse.

Åpner kanal til nervecellene
Capsaicin, som er det stoffet som gjør chilien sterk, har en helt unik egenskap. Den kan nemlig åpne en kanal til nervecellene som er stor nok for at en spesiell substans med smertestillende (QX-3149) når inn.

Teknikken er ennå ikke prøvd ut på mennesker, men på rotter viste det seg at injeksjoner med QX-314 stilnet smerter uten andre bivirkninger. Når det ble injisert nære nerven på bakbeinet så man ikke tegn til lammelse.

HVA ER EPIDURAL?

Epidural smertestillende er bedøvelse av de nervene som leder smerteimpulser i kroppen din. Bedøvelsen gis gjennom en nål som settes mellom ryggvirvlene i nederste del av ryggen. Bedøvelsesmiddelet sprøytes inn i rommet rundt ryggmargshinnen. Innsprøyting av bedøvelsen kan fortsette kontinuerlig eller gjentas, gjennom en tynn plastslange som føres inn gjennom nålen og blir festet til huden. Du blir bedøvet fra livet og ned, men beholder bevisstheten. Dagens epiduralbedøvelsene er satt sammen slik at du kan vandre rundt og presse ut barnet ved egen kraft. Mange synes at fødselen blir en helt fantastisk opplevelse med denne hjelpen. Epiduralbedøvelse regnes som en svært effektiv og trygg smertelindring, men bedøvelsen kan forlenge fødselen litt.

(Kilde: Lommelegen)

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere