Chlamydiaen florerer

Uttrykket «rundbrenner» kan fort få en dobbel betydning. Flere og flere får nemlig sviende klamydia etter tilfeldig sex.

31.01.06 17:05

- Skal man ha tilfeldig sex og ikke kjenner partneren skikkelig, må en bruke kondom. Yngre under 25 år kan også teste seg i forbindelse med partnerbytte. Da snakker jeg om faste forhold, sier seksjonsoverlege Helge Myrmel ved Avdeling for mikrobiologi og immunologi på Haukeland sykehus.

Det kan nok være litt vanskelig å stille på Haukeland sammen med sin nye partner med en urinprøve under armen etter bare en date. Men spiller en sine kort riktig her, så kan en unngå ubehagelige overraskelser der en minst vil ha dem.

Kameratene leverer urinprøven
Tilfeller av klamydia har gått oppover hvert år siden slutten av 90-tallet. Det bekymrer ekspertene.

- Det er bekymringsfullt at vi ikke har klart å snu denne trenden til tross for iherdige forsøk på nasjonalt nivå. Noe av økningen i tallet på positive klamydiaprøver kan nok forklares med at det er lettere å teste seg nå enn det var. I dag klan du levere en urinprøve i stedet for å foreta en gynekologisk undersøkelse for kvinner eller en penselprøve i urinrøret hos menn. Men vi anbefaler likevel at kvinner også tar en penselprøve.

Så det er flere som kommer med prøver?
- Ja, det er det. Vi merker spesielt at det er flere og flere unge menn som kommer med urinprøver for å teste seg. Noen får også sine kamerater til å levere prøvene om gutten er opplyst å være smittekontakter, sier Myrmel til iBergen.no.

-Bruk kondom
I Hordaland ble det undersøkt 22.933 prøver på klamydia i 2005, mot 22.829 i 2004. Prosentdelen positive prøver steg frå 6,9 til 8,5 prosent. Det var særlig i aldersgruppen 15-19 år at oppgangen var størst.

Hva er årsakene til dette?
- Det har nok med antallet tilfeldige partnere en har ubeskyttet sex med i denne aldersgruppen. Et problem med denne sykdommen er at mange kan ha den uten at de vet om det selv. Da tenker de ikke på å teste seg, men er likevel smittebærere, sier Myrmel som bare har en oppfordring:

- Resultatene viser at det fortsatt er potensial for større bruk av kondom. Så oppfordringen må være å bruke kondom. Klamydia er en sykdom som i 1-3 prosent av tilfellene kan føre til sterilitet eller infertilitet.

Les mer om klamydia her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.