Predikanten Mohammed Mizanur Rahman er også dømt til fem og et halvt års fengsel.

De to predikantenes tilhengere og støttespillere ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) fra tilhørerbenken da dommer Timothy Holroyde tirsdag kunngjorde straffutmålingen.

49 år gamle Choudary og 33 år gamle Rahman ble i sommer funnet skyldige i å ha oppfordret folk til å støtte IS i en periode mellom 29. juni 2014 og 6. mars 2015. Choudary, som har pakistanske aner og som er født i Storbritannia, regnes som en av de mest radikale islamistiske predikantene i det britiske øyriket.

IS-støtte

Choudary ble kjent da han kom med en rekke provoserende uttalelser, men han holdt seg innenfor rammene av ytringsfriheten, som for eksempel da han protesterte utenfor USAs ambassade under 11. september-markeringen.

Men i 2014 havnet Choudary i trøbbel da navnet hans sto oppført på en liste der underskriverne har avlagt ed og proklamert IS' legitimitet som kalifat. Choudary har sagt at edsavleggelsen var skjedd uten hans viten.

Via forelesninger som senere har blitt lagt ut på internett har Choudary og Rahman tatt til orde for at muslimer må støtte IS, ifølge påtalemyndigheten.

– Begge mennene var fullt klar over at IS er listeført som terrorgruppe ansvarlig for brutale handlinger, og at det de selv har gjort, også var ulovlig, sa Sue Menning på vegne av påtalemyndigheten.

Norge-kobling

Choudary er tidligere jurist. Han var med på å starte den kontroversielle gruppen Al-Muhajiroun, som britiske myndigheter har kalt en terrororganisasjon. Gruppen heter i dag Islam4UK.

I et intervju med Aftenposten har Choudary sagt at han har hatt regelmessig kontakt med den ytterliggående gruppen Profetens Ummah i Norge.

Britisk påtalemyndighet mener 49-åringen har hatt en nøkkelrolle i å radikalisere unge muslimer.

En rekke mennesker som pleide å møte opp på Choudarys demonstrasjoner og arrangementer, er blitt dømt for voldelige angrep, blant andre Michael Adebolajo og Michael Adebowale, de to mennene som er dømt for å ha drept soldaten Lee Rigby. (©NTB) (©NTB)