RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Regina Catrambone og ektemannen startet i fjor det første privat-drevne redningsprosjektet i Middelhavet.
Regina Catrambone og ektemannen startet i fjor det første privat-drevne redningsprosjektet i Middelhavet. Foto: Matthew Mirabelli (Scanpix)

Chris og Regina bruker 3,5 millioner kroner hver måned på å redde båtflyktninger

Sist oppdatert:
Har bygd et 40 meter langt flytende sykehus.

Folkemord, kaller Maltas statsminister Joseph Muscat helgens hendelse, der 700 mennesker druknet da båten de flyktet til Europa med gikk ned utenfor kysten av Libya.

Det er den største enkelttragedien i Middelhavets historie som reiserute for mennesker som ønsker et bedre liv enn det de har i sine hjemland – til sammen har 22.000 mennesker druknet de siste 15 årene, 1600 til sammen så langt i år.

LES også: På 15 år har 22.000 flyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa
OG her: Kapteinen er siktet for drap etter at skipet gikk ned med 700 mennesker innelåst i lasterommet

EU skal denne uken ha ministeremøte for å prøve å finne en løsning på situasjonen, etter at det er tydelig at den EU-ledede Triton, hvis mandat er grensekontroll og ikke redningsarbeid, ikke er nok.

LES mer: Betaler menneskesmuglerne 10.000 kroner - eller med sine egne organer

DRONE: Båten til MOAS er utstyrt med droner, som leter etter båter i nød.

Ekteparet Chris og Regina Catrambone har derimot allerede startet sin operasjon MOAS – Migrant Offshore Aid Station, og forsøker å hjelpe mennesker i havsnød.

Siden de sjøsatte sin ombygde fiskebåt Phoenix i fjor høst, har de reddet 3000 flyktninger. Båten er utstyrt med to droner, et lite sykehus, 1000 liter vann, flere hundre redningsvester og mat. Mannskapet er på 20, inkludert leger, sykepleiere og en kokk. Chris og Regina, opprinnelig fra henholdsvis USA og Italia, men bosatt på Malta, betaler i snitt 3,5 millioner kroner av egen lomme hver måned, for å holde rednings-båten i gang.

De to beskriver seg selv som «sosiale entreprenører», og tjener pengene sine blant annet gjennom sitt selskap Tangiers, som driver med blant annet forsikring.

OVERFYLT: Båtene med flyktnigner er skrøpelige og overfylte.

Kritiske til EU
I løpet av få uker skal de igjen legge ut på havet i leting etter mennesker som trenger hjelp.

- Vi slåss mot tiden. Det som skjer i Libya og Syria jager folk bort. EU må sette i gang med en søk- og redd operasjon for å unngå det som skjer nå. Vi skal hjelpe til, men vi er bare en båt, sier Regina til cnn.com.

Hun mener det nedskalerte operasjonen Triton, sammenlignet med det ettårige prosjektet Mare Nostrum, som Italia ledet og aktivt gikk inn for å søke og redde flyktninger, ikke har redusert strømmen av antall mennesker som søker et bedre liv i Europa.

- Det har bare ført til at flere omkommer.

MOAS operer ved å sende ut droner for å finne båter i nød, deretter kontakter de myndighetene for instrukser. Om nødvendig bidrar de med redningsvester, vann og tar eventuelt flyktninger om bord i egen båt De understreker at de jobber for å redde liv, ikke for å hjelpe med å frakte flyktninger.

- Moralsk forpliktelse
Ekteparet startet operasjonen etter å ha ferier i Middelhavet sist sommer.

- Jeg så en vinterjakke flyte på sjøen, og sa kapteinen på yachten vi var på at det var rart å se. Han ble trist, og sa at personen som hadde hatt på seg den jakken, ikke var blant oss lenger. Det traff meg midt i magen. Her var vi på denne luksusbåten, samtidig som flyktninger forsøker å ta seg over fordi de flykter fra et land i krig, sier Regina.

- Vi har en moralsk forpliktelse til å gjøre noe. 

Chris Catrambone med en av dronene som brukes i redningsarbeidet.

Fremtiden
Torsdag møtes EUs stats- og regjeringssjefer til ekstraordinært EU-toppmøte for å diskutere flyktningkrisen i Middelhavet. Norge har på forespørsel tilbudt å sende ned et skip i august, men statsminister Erna Solberg det er aktuelt å sende det ned før, om EU ber om det.

Når det norske skipet settes inn i patruljering, vil personer som eventuelt plukkes opp, bli satt i land i Italia.

LES mer: - Norsk skip kan sendes før 1. august
LES også:Kadra Yusuf raser mot ytringer om flyktningsituasjonen

Kapteinen og et av mannsakpene på skipet som sang i helgen, er nå siktet for å ha manøvrert slik at båten sank. Kapteinen er også siktet for drap.

LES: Kapteinen er siktet for drap etter at skipet gikk ned med 700 mennesker innelåst i lasterommet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere