RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Christer Falck raser mot passtrøbbel


IKKE NÅDIG: Da programleder Christer Falck skulle skaffe nye pass til barna gikk det ikke som planlagt.
IKKE NÅDIG: Da programleder Christer Falck skulle skaffe nye pass til barna gikk det ikke som planlagt. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
– Jeg kjenner blodet bruse, sier programlederen.

Ferieklare nordmenn må forberede seg på lange passkøer også i år, og ikke alle vet hva de må huske på ved oppmøte på passkontoret.

En av dem som har fått merke det er programleder Christer Falck (48). Han og barna skal på ferie om tre uker.

– Jeg har nå gjort to forsøk hvor jeg har tatt ungene ut av skolen og møtt opp på politistasjonen. Første gang var de stengt, for du vet, man skal ikke jobbe etter 15.30, skriver han i en melding på Facebook.

– Jeg kjenner blodet bruse og byråkratihatet stige

På runde nummer to hos Oslo-politiet gikk det ikke stort bedre, avslører meldingen. Falck hadde bestilt time, fått med signatur og fullmakt fra moren, men han hadde ikke med den originale legitimasjonen hennes.

Falck og moren, skuespiller Synnøve Macody Lund, gikk fra hverandre i 2011.

– Da spurte jeg om de kunne gjøre klart med bilder og at hun kom ned med det som manglet til uka, men da fikk jeg beskjed om at det slett ikke gikk, skriver han.

På spørsmål om de kunne gjøre alt klart, slik at moren kunne komme ned med legitimasjonen senere, var svaret nedslående.

«Nei, jeg må først ha den originale legitimasjonen før jeg kan gjøre noe som helst», skal han ha fått til svar.

– Det er da jeg kjenner blodet bruse og byråkratihatet stige i meg, fortsetter han.


Programlederen skal ha prøvd å argumentere med «at det er vanskelig nok å finne tid til sånt, og at jeg hadde brukt en halv arbeidsdag, og tatt ut ungene fra skolen».

– Det er fullt på passkontrollene i Oslo, Sandvika og Ski i hele april, bortsett fra en lørdag jeg er bortreist, men mulig jeg kan få plass i Askim, avslutter han på Facebook og ber om råd.

Raser mot politiet

Da Nettavisen tar kontakt har Christer Falck løst passkrisen. En venn fra Jessheim har kommet han til unnsetning.

– Jeg må bare reise et par timer ut av byen – heia Norge, sier han. Det er alltid plass til flere ansatte når man har en kø, argumenterer han.

– Enten må man se at køen vokse, eller så må man sette på flere folk. Det er normalt, i hvert fall i privat sektor. Politiet har litt å lære, sier han.

– Synes du politiet stiller for strenge krav?

– Jeg kan ikke nok om dette. Forrige gang jeg skulle ha pass til barna hadde jeg bare med en lapp, og det gikk fint. Denne gang burde jeg kanskje ha sjekket bedre, men når man tar ut ungene av skolen to dager, så blir det litt sånn «herregud, skal man lese seg opp på norske lover før man skal ordne seg et pass». Jeg kjenner jeg blir stresset av dette, sier Falck tydelig oppgitt.

Lange køer

Det har ikke lyktes Nettavisen å få kommentar fra Oslo politidistrikt, men da seksjonssjef Gitte Hessenschmidt kommenterte passkøen i forrige uke sa hun:

– Når det gjelder pass til barn, må barnet være med, og hvis barnet har felles foreldreansvar, så må begge foreldrene være med. Alternativt må den av forelderen som ikke møter legge ved fullmakt, og gjerne sin originale legitimasjon.

Tiden fram mot sommeren er høytid for å skaffe nye pass. En rask gjennomgang Nettavisen gjorde forrige uke, viste at det ved bestilling på nett i Oslo og Sandvika ikke er en eneste ledig time frem til begynnelsen av juni.

I Stavanger må du vente til slutten av april for å få ledig time. I Trondheim er det ikke ledig time å oppdrive før i slutten av mai.

Lenger nord i landet, nærmere bestemt i Tromsø var det ledig etter omtrent fjorten dager. I Bergen eller Kristiansand var derimot det «bare» dager å vente.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere