Gå til sidens hovedinnhold

Christer Tromsdals kriminelle nettverk

Storsvindlere, hvitvaskingssiktede og korrupsjonsdømte. Velkommen inn i Christer Tromsdals verden.

Han er dømt for aksjebedrageri og vitnepåvirkning i forbindelse med Aker Brygge Invest. Han var involvert i Røkkes båtsertifikatsak. Han var politiagent under etterforskningen av Nokas-ranet, og han ble også kjent for sin famøse leilighetskrangel med Henning Holstad.

Nettavisen presenterer historien om mannen som har stått tiltalt for bedrageri, underslag, korrupsjon og vitnepåvirkning - en kriminell karriere som Økokrim nå kan ha satt en stopper for.

LES OGSÅ: Tromsdal fengsles i fire uker

Tirsdag i forrige uke gikk Økokrim til en omfattende aksjon mot Christer Tromsdal og vennene hans. Et nettverk som består av storsvindlere, eiendomsformidlere, takstmenn, hvitvaskingsiktede og korrupsjonsdømte.

Christer Tromsdal ble siktet for ti forhold. Siktelsen er nå utvidet til å gjelde to saksforhold til. Sammen med ham er den tidligere kunsthandleren Terje Hvidsten og eiendomsformidleren Anthony K. Bratli utpekt som hovedmennene.

Natal-tiltalt
Terje Hvidsten er tidligere dømt til fengsel i fire år for en omfattende fakturasvindel, samt for medvirkning til grov korrupsjon for å ha gitt penger til en kommuneansatt ved Asker og Bærums likningskontor. Pengene skulle blant annet brukes til å endre likningen til Dag Verner Eriksen, et navn som går igjen i svært mange av sakene som involverer Tromsdal.

Tre andre er også mistenkt i saker som er knyttet opp mot Christer Tromsdal. En av disse står også med begge bena godt planta i Natal-saken i Brasil, hvor han står tiltalt.

Takstmann siktet
Den andre er en svært profilert takstmann.

Takstmannen er knyttet til en sak hvor Dag Verner Eriksen er dømt for å ha forledet DnB NOR til å utbetale seg lån på bakgrunn av uriktig takst ved tre tilfeller. Dag Verner Eriksen skal etter det Nettavisen erfarer ha begynt å snakke ut om hvem som var involvert, noe han tidligere har lagt lokk på. Dette skal ha vært en medvirkende årsak til Økokrims omfattende razzia forrige uke. Tromsdal er siktet i samme sak.

LES OGSÅ: Tromsdal kastet PC-en

- Politianmelder oppdragsgiverne

Takstmannen erkjenner ikke straffskyld for forholdet.

- Han har lagt fram originalene til de tre takstene, og de viser at takstene ble manipulert før de ble fakset til banken, sier hans advokat Kim Erlings Gerdts til Nettavisen.

Gerdts sier han har forsøkt siden i fjor sommer å få sin klient inn til avhør hos Økokrim for å renvaske seg selv, men at Økokrim har vist seg uinteressert til dette.

- Det siste jeg hørte nå, var at han skal inn til avhør i mars/april, sier Gerdts.

Gerdts sier også at hans klient vil politianmelde oppdragsgiverne i denne saken for det han mener er manipulerte takster.

- Justerte takst
Den profilerte takstmannen har vært i hardt vær før. Han er blant annet beskyldt for å ha justert opp taksten til en profilert forretningsmann med nesten 20 millioner kroner. Men han er så langt ikke dømt for noe som helst.

Han er imidlertid registrert med en sak hos Økokrim sammen med den Natal-tiltalte mannen. Denne saken opplyser Gerdts at han ikke kjenner til.

Den siste av de totalt seks siktede har fungert som stråmann for Christer Tromsdal og hans nettverk. Han er siktet for fire forhold i den pågående bedragerisaken, hvorav to av forholdene gjelder det omstridte hotellkjøpet i Stavsjö i Sverige.

LES MER: - Jeg ble narret av Tromsdal
LES OGSÅ: Omstridt hotell-salg i søkelyset

Christer Tromsdals kriminelle løpebane kunne blitt en særdeles god kriminalroman med et enormt persongalleri. Tromsdal har hatt en finger med i de fleste spill. Der han ikke har hatt en finger med, har han i hvert fall sørget for å gi inntrykk av det. Og intrigene bærer preg av ypperste såpopera-stil.

I 1997 var han styreformann i Norwegian Yacht Broker, som ble ledet av Erik Øye. Han skulle ved en senere anledning trekkes inn i båtsertifikatsaken sammen med Øye, noe vi kommer tilbake til senere i artkkelen.

Påvirket priser på aksjer
Han var også daglig leder og medeier i Aker Brygge Invest (ABI) sammen med Terje Lien og Kenneth Sandvold.

Selskapet ble slått konkurs i 2001. I 2000 ble det avslørt at Tromsdal og ABI hadde spredd villedende opplysninger for å påvirke prisene på aksjene.

Dette skal han ha gjort ved å utarbeide et prospekt med tittelen «Selskapsinformasjon om Ruud & Rye ASA», der det fremgikk at det skulle gjennomføres en emisjon i selskapet i desember 1998 og i februar, mars og april 1999, og at emisjonskursen var henholdsvis 70 og 55 kroner aksjen.

- Hvem bryr seg om betinget?
I mars 2004 ble Christer Tromsdal og Terje Lien dømt for forholdet .Tromsdal fikk en straff på seks måneders betinget fengsel, mens Terje Lien slapp unna med 45 dager.

Dommen gikk ikke videre inn på Tromsdal:

- Betinget dom på seks måneder, hvem er det som bryr seg om det? sa Tromsdal etter at dommen ble kjent.

Hvor mange som tapte penger på dette, er imidlertid uvisst. Det ble i ettertid ikke reist noe erstatningskrav mot ABI eller Tromsdal.

Økokrim tiltalte også Tromsdal for underslag av 25 millioner kroner som de mente var uberettiget uttak av kapital fra ABI. Saken ble imidlertid henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling.

Tiltalt igjen
Samme år ble Tromsdal tiltalt på nytt. Denne gangen for å ha påvirket vitner i forbindelse med rettsaken om ABI.

Pengeinnkrever Dag Verner Eriksen (33) ble i september samme år tiltalt for å ha prøvd å påvirke et sentralt vitne i ABI-saken. Oppdragsgiver skal ha vært Christer Tromsdal.

33-åringen skal i januar i år ha tilbudt Tom Ruud kroner 500.000 for å moderere sin vitneforklaring i saken.

Finansmannen Christer Tromsdal ble dømt til fengsel i seks måneder for å ha påvirket fire vitner i den såkalte Aker Brygge Invest-saken.

Politiagent
Christer Tromsdal ble også brukt som politiagent i jakten på ransutbyttet etter Nokas-ranet.

I en Brennpunkt-dokumentar på NRK kom det fram at Tromsdal ble skutt av en torpedo utenfor Frogner kirke 7. desember i 2004. Hendelsen ble framstilt som en krangel om penger i et kriminelt miljø. I dokumentaren avdekkes det at hendelsen kom som et punktum på Tromsdals rolle som politiagent i jakten på Nokas-pengene.

I dokumentaren trekker Tromsdal også Ridvan Halimi inn i Nokas-saken, som senere ble dømt for medvirkning til ranet. Finansakrobaten sa i programmet at han hadde møtt Halimi på en veikro i Tyskland. Han ble stevnet som vitne i Nokas-saken som følge av dokumentaren. I retten trakk han imidlertid tilbake alt, og sa han aldri hadde møtt Halimi.

- Fikk torpedo til å skyte seg
Det ble imidlertid sådd kraftig tvil om hans rolle som politiagent. Nettavisen avslørte i 2005 at ransmiljøet visste om Tromsdals rolle som politiagent i lang tid, og at Tromsdal selv skal ha fortalt kjente at han ba torpedoen Jannik Iversen om å skyte ham i foten for å slippe unna politiets klør.

Dette tilbakeviste imidlertid Tromsdal overfor Nettavisen.

- Så kørka er det vel ingen som er. Og at dere har fått opplyst at det kriminelle miljøet visste om samarbeidet med politiet, må være det største Donald Duck-tipset dere noen gang har fått, sier Tromsdal til Nettavisen like etter.

Hemmelige politidokumenter
Halimi på sin side har påstått at han mottok hemmelige politidokumenter av Tromsdal, som ble funnet hjemme hos Halimi i 2002.

- Jeg fikk beskjed om at hvis det var nødvendig, kunne Tromsdal skaffe til veie forskjellig informasjon. Jeg fikk høre at han hadde en venn høyt oppe i etterretningen, sa Halimi på dette tidspunktet til Nettavisen.

Tromsdal avviste påstandene som «det største sprøytet han noensinne hadde hørt».

Men Tromsdal ble siktet for forholdet, og like etter tilsto en politimann ved Oslo politidistrikt å ha overlevert taushetsbelagte politidokumenter til Christer Tromsdal.

Tromsdal innrømmet å ha mottatt dokumentene, men hevdet likevel at han ikke hadde behandlet disse dokumentene på en straffbar måte.

Det er ikke første gang han mistenkes for å utdele hemmelig politiinformasjon. Han har gledelig delt denne form for informasjon med journalister, og man har også spekulert i om hans informasjon eller påstander om slik informasjon har gjort at han har sluppet billig unna flere straffbare forhold.

Røkkes båtsertifikat
Med en kule fastgrodd i benet ble 36-åringen innkalt som vitne i sertifikatsaken våren 2005, da Kjell Inge Røkke stod tiltalt for korrupsjon.

Sommeren 2001 skrev Dagens Næringsliv at Kjell Inge Røkke via sin butler John Inge Valand hadde kjøpt et båtsertifikat fra Erik Øye og Claes Pallin, uten å avlegge den nødvendige eksamen. Dette ledet så til etterforsking, som førte til dom.

Under rettssaken mot Kjell Inge Røkke, som stod tiltalt for å ha smurt en offentlig tjenestemann for å skaffe seg et båtsertifikat, brukte Tromsdal sine politikontakter for å undergrave vitner som ble innkalt.

Dagen etter at Tromsdal vitnet skrev Aftenposten at han angivelig var delaktig i å skaffe 29 personer båtsertifikat. Politiet hadde nemlig funnet en liste med 29 navn, blant dem Kjell Inge Røkke, på kontoret til 36-åringen.

- Dette er det største sprøytet jeg har hørt, sa Tromsdal til Nettavisen om Aftenpostens oppslag.

- Blåste saken
Den tvilsomme forretningsmannen Ole Petter Lindegaard kunne fortelle at Tromsdal var kilden til Dagens Næringsliv som blåste saken om Røkkes båtsertifikat. Dermed blir Tromsdal trukket enda lenger inn i sertifikatsaken. Men også dette ble selvsagt tilbakevist av Tromsdal.

Men saken skulle ikke stoppe der. Tromsdal valgte å anmelde Røkkes advokat, Ellen Holanger Andenæs, for trusler. Blant annet beskyldte han advokaten for å ha knust en båndopptaker, ulovlig ransaking og ulovlig beslag.

Kontoret til Holager Andenæs ble forsøkt avlyttet i 2005, og advokaten var sikker på at det var Tromsdal som sto bak.

Kjennskap til Munch-saken
Tromsdal har også selv gitt uttrykk for at han hadde kjennskap til hvordan Munch-saken ble løst og det politiske spillet rundt saken.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot