I et Facebook-innlegg langer Frp-topp Christian Tybring-Gjedde ut mot teateret Black Box og regissør Pia Marie Roll.

– Helt uten empati eller samfunnsansvar bruker teatret sjikanering og trakassering av politikere og samfunstopper begrunnet, forsvart og forklart som kunst, skriver han i et innlegg på Facebook.

Les mer: Nå må du be om unnskyldning, Erna

Teateret begrunnet stykket med at de hadde «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn».

– Med dette som bakteppe mener Roll at teatret har rett til å invadere hjemmene til disse menneskene og gjennom flere måneder filme inn i stuer og soverom. Parallellene til nazistenes beskrivelse og forfølgelse av jødene før og under 2. verdenskrig er slående. Også disse ble ansett som parasitter og skadelige elementer, skriver Tybring-Gjedde.

Les også: Bertheussen-saken: Erna vil ikke beklage overfor teaterstykke

Sammenligner med jødeforfølgelsen

Du kan se hele Facebook-innlegget under.

Striden rundt Black Box-teateret og stykket «Ways of Seeing» har vart over lengre tid. Før PST tok ut siktelse mot Laila Anita Bertheussen, var det mye fokus rettet mot teateret og regissør Pia Marie Roll. Også statsminister Erna Solberg kom med uttalelser.

Etter dommen har flere tatt til orde for at statsministeren bør beklage. Andre mener statsministeren på ingen måte bør beklage.

Christian Tybring-Gjedde utdyper kritikken overfor Nettavisen.

– Er det ikke fryktelig drøyt å sammenligne dette teaterstykket med jødeforfølgelsen?

– Nei, jeg synes ikke det. Fordi det var akkurat den måten overvåkningen startet på. Det er mange, ikke bare jeg, som har følt det ubehaget som samfunnets stigmatisering har ført med seg. Det er på tide at noen sier ifra om at det må bli slutt på dette, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Frp-politikeren understreker at det er en prinsipiell diskusjon om kunstens grenser, og hva som gjøres under det han kaller «dekke av kunst».

Les også: Nei. Erna skal ikke si unnskyld

Han mener det å filme gjennom vinduer og inn i stuen er en forfølgelse, uansett om det begrunnes som kunst eller ei.

– I stykket sier de selv at de har filmet inn vinduene. Det er akkurat som forfølgelsen som jødene opplevde, sier han.

På spørsmål om hvordan det har påvirket hans familie, sier han klart og tydelig det ikke handler om det.

– Det er ikke noe stakkars meg. Det gidder jeg ikke. Det gjelder folk fra Jens Stoltenberg til Øystein Stray Spetalen og andre som er blitt beskrevet på denne måten. De begrunner det ikke. De bare slenger ut en påstand som kunst, sier han.

Black Box slår tilbake

Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box teater reagerer kraftig på uttalelsene fra Frp-toppen.

– Dette er langt forbi sjokkerende. Å sammenligne dette teaterstykket med forfølgelsen av det jødiske folk er langt over alle grenser, sier hun til Nettavisen.

Teateret reagerer også på fortellingen om hva som faktisk skjedde i teaterstykket.

– Han sier at kunstnerne har overvåket hjemmet til flere politikere. Det er bare feil. De sto på offentlige plasser, overholdt loven og filmet fasaden av huset. I tillegg kommer det påstander om at vi sprer hat - det er overhodet ikke riktig. I stykket kommer de med kritikk, det er ikke det samme.

Sibué-Birkeland mener det er ingen norske politikeres situasjon som overhodet kan sammenlignes med jødeforfølgelsen, og minner om at teaterstykket kritiserte mektige personer.

– Christian Tybring-Gjedde er kjent for å ikke ha noen skam, og operer langt forbi det som er akseptabelt. Men dette er virkelig et nytt lavmål, sier hun.