RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendik Løve/Mats Grimsæth (Østlandsposten)

Christina reddet skilpadde som ble kastet ut fra bil

Sist oppdatert:
Ikke bare katter som dumpes i ferien.

Sommeren er ferietid og høysesong for folk som ønsker å kvitte seg med kjæledyrene sine.

Les også: - Mann kastet kattunge foran biler

Selv eiere med mer uvanlige kjæledyr ønsker tydeligvis å bli kvitt dem. Denne gangen gikk det ut over ei uheldig skilpadde som ble funnet dumpet fra en bil, skriver Østlandsposten.

- Jeg så ingen som gikk ut av kjøretøyet, så det mest sannsynlige må være at de bare kastet skilpadda ut av bilen, sier Christina Grønhaug (20) fra Hem i Tjølling.

Så et dyr bevege seg
Tirsdag morgen satt hun hjemme på kjøkkenet og spiste frokost, da hun fikk øye på en mistenkelig bil utenfor huset.

- Det kom en blå bil ganske fort opp bakken, så stoppet den opp ett par minutter utenfor huset. Plutselig kjørte bilen igjen i full fart. Jeg tror jeg så en mann, men det kan også ha vært flere i bilen, forteller Grønhaug.

Etter at bilen hadde kjørt, fortet Grønhaug seg ut av huset.

- Jeg har katt, så jeg trodde kanskje bilen hadde kjørt over den. Heldigvis så lå ikke katten min død i veien, og da den heller ikke kom da jeg ropte på den, så gikk jeg tilbake mot døra.

- Da jeg var kommet fram til døra, snudde jeg meg og så et dyr bevege seg over veien. Jeg så med en gang at det var ei skilpadde, sier Grønhaug.

Flere skilpadder funnet
Hun løp etter skilpadda og ropte på hjelp fra de andre i huset. Sammen med sin søster og hennes kjæreste fikk hun fanget den lille krabaten i ei skittentøyskorg, og anbrakt den i sikkerhetet på plenen utenfor huset.

- Skilpadda hadde hastverk og var åpenbart veldig skremt. Det merket vi da vi skulle flytte den, for den tisset på seg, forteller Grønhaug.

- Det første som falt meg inn var å ringe Dyrebeskyttelsen. Da fikk jeg beskjed om at det var to andre skilpadder som var funnet nylig i Sandefjord, så jeg skjønte at dette hadde med den blå bilen å gjøre, sier Grønhaug.

Dyrebeskyttelsen gav de tre beskjed om å ta kontakt med Mattilsynet, og etter å ha telefonert etaten puttet de skilpadda i en pappeske og kjørte den til Mattilsynets kontor i Sandefjord.

- Burde ikke hatt dyr
Christina Grønhaug forteller at hun har lite til overs for folk som behandler dyr på dette viset.

- Mennesker som kvitter seg med dyrene på en slik dårlig måte, enten det er katter, hunder, skilpadder eller andre dyr, burde ikke skaffet seg kjæledyr i det hele tatt.

Hun skjønner i det hele tatt ikke hva menneskene i bilen tenkte med.

- Hvis en slipper ut skilpadder som ikke er vant til å leve i det fri, og heller ikke i vårt klima, så er sjansen deres for å overleve veldig liten. Selv om de har et skall å beskytte seg med, så er det mange farer som truer i skog og mark her i området. Det er et fuglereservat i nærheten som trekker til seg mange dyr. Vi har til og med hatt elg i oppkjørselen, sier Grønhaug.

- Fosterhjemmene fylt opp
Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge forteller til Nettavisen at vi nå er inne i høysesongen for dyredumping. Halvparten av de rundt 4000 dyrene de tar inn hvert år kommer om sommeren.

- Høsten er også starten på en langt kaldere årstid, noe som også gir en rekke utfordringer i forhold til dyrene. Sykdommer og skader preger dyrene som dessverre må vente på hjelp. Vi gjør så godt vi kan, men nå er fosterhjem og hjelpesenter fylt til pipen, og vi er kjempefortvilte, sier hun.

Hun mener det vitner om dårlig ferieplanlegging hos dyreeierne.

- Kjæledyret som har bodd i familiens stue og kost med eierne sine settes plutselig på gaten til fordel for to ukers ferie. Det er for oss helt utrolig. Om jeg måtte ta frem noen historier som er ekstra utrolige så må jeg si at jeg blir dypt sjokkert når jeg hører om folk som kaster kattunger ut av bilvinduet i fart for kvitte seg med dem. Vi får også meldinger om katter som kastes i havet i poser med stein i. Det er rett og slett helt horribelt hva folk er i stand til å gjøre for å få lov å dra på ferie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere