Gå til sidens hovedinnhold

Christoffers stefar banket opp i fengsel

Stefaren til den avdøde åtteåringen utsatt for vold i fengselet.

TØNSBERG (Nettavisen): Stefaren skal ha besvimt av volden han ble utsatt for i fengsel. Christoffers mor var ukjent med volden da hun ankom retten mandag, men ble orientert om hendelsen av sin forsvarer Thomas Randby.

Stefaren ble påført så store skader at han måtte ligge til observasjon over natten ved Sykehuset Vestfold i Tønsberg, skriver Aftenposten. Mandag morgen ble 40-åringen skrevet ut.

Stefaren soner for tiden på Bastøy fengsel i Oslofjorden. Han ble overført fra Ringerike fengsel med høyt sikkerhetsnivå til den åpne fangeøya ved nyttår.

- Jeg ble varslet om forholdet søndag, men vet ikke hvor store skadene er, sier aktor Kjetil Baustad Egelie til Aftenposten.

Egelie er aktor i saken mot 40-åringens kone som i Agder lagmannsrett står tiltalt for å ha unnlatt å verge sin sønn Christoffer Gjerstad Kihle, som ble mishandlet til døde i 2005.

Pågrep innsatt
Politiet pågrep natt til mandag en annen innsatt i 20-årene for voldsepisoden. Hva som nå skjer videre for å ivareta sikkerheten til stefaren er ikke bestemt, sier fengselslederen til NTB.

- Vi har ikke veldig mange muligheter her ute, men det er en vurdering som gjøres fortløpende. Alternativet er å flytte stefaren til et annet fengsel, sier Bårnes, som legger til at det heller ikke er utenkelig at det ikke gjøres noe.

- Aldri opplevd lignende
Episoder som dette er ikke vanlig ved fengselet på Bastøya, sier fengselslederen.

- Jeg har jobbet her siden 1997 og ikke opplevd en lignende episode, sier Bårnes.

- Vi har nulltoleranse for vold. Her er det ikke sånn at den sterkeste bestemmer. Det blir tatt med en gang, og de det gjelder blir flyttet.

Det betyr at det neppe blir videre opphold på Bastøya for mannen som gikk til angrep på Christoffers stefar

Åtte års fengsel
Christoffers stefar soner en dom på åtte års fengsel for å ha forårsaket guttens død. Han ble ved nyttår flyttet fra Ringerike fengsel med høyt sikkerhetsnivå til den åpne fangeøya Bastøy i Oslofjorden utenfor Horten.

Stefaren ble i 2009 dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge. Han forklarte skadene blant annet med at Christoffer falt mye. Dette avviste rettsmedisinerne som grunn for den alvorlige hodeskaden.

Den siste dagen åtteåringen levde, 2. februar 2005, er det beskrevet at han var syk og kastet opp all mat han forsøkte å spise. Dette kan ifølge rettsmedisinernes beskrivelse være forenlig med at han allerede fra morgenen var påført skadene i hodet.

Fakta om Christoffer-rettssakene:

* 2005: Onsdag 2. februar døde åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle i sitt hjem i Kodal i Vestfold. Han hadde store hodeskader, et 17 cm langt kraniebrudd og flere skader på kroppen. I munnen og nesen fant obdusenten papir.
* Etter at politiet hadde henlagt saken to ganger, beordret Riksadvokaten at stefaren skulle tiltales for mishandling og legemsbeskadigelse med døden til følge og under særdeles skjerpende omstendigheter. Stefaren nektet straffskyld.
* 2008: Tønsberg tingrett fant stefaren skyldig og fastsatte straffen til ubetinget fengsel i seks år.
* 2009: Stefaren anket tingrettens dom til Agder lagmannsrett, men også juryen der fant ham skyldig. Den 30. april ble mannen dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer til døde.
* Stefaren anket dommen, men anken ble avvist av Høyesterett.
* Etter dette krevde Christoffers biologiske far at Christoffers mor skulle etterforskes for medvirkning til vold med døden til følge. Etterforskningen ble henlagt én gang, men gjenåpnet av Riksadvokaten.
* 2011: Christoffers mor ble 23. juni tiltalt for passiv medvirkning til volden som Christoffers stefar utsatte ham for.
* 2012: Tønsberg tingrett dømte 24. april moren til fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget. Resten gjøres betinget med en prøvetid på to år.
* 2013: 4. februar 2013 startet ankesaken mot moren til Christoffer i Agder lagmannsrett. Forsvareren hevder moren ikke forsto at sønnen var utsatt for vold fra stefaren.
* Stefaren har hele tiden hevdet sin uskyld og får støtte av Christoffers mor. Paret har i ettertid fått to barn sammen. Disse barna er omplassert til fosterhjem av barnevernet.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser