*Nettavisen* Nyheter.

Chuck Hagel blir ny forsvarsminister i USA

Foto: SAUL LOEB (Afp)

Republikanerne lyktes ikke med å blokkere utnevnelsen av Chuck Hagel til ny amerikansk forsvarsminister.

Washington (NTB-Reuters): Etter lengre tids tautrekking i Senatet, stemte 58 av senatorene til slutt for president Barack Obamas valg av ny forsvarsminister.

Fire republikanske senatorer brøt ut og stemte for utnevnelsen av sin tidligere partikollega fra Nebraska, mens 41 stemte imot.

Obama fikk det dermed som han ville, og det er ventet at Hagel blir tatt i ed alt onsdag. Han overtar posten som forsvarsminister etter Leon Panetta.

Omstridt
Hagel blir sett på som en omstridt mann i enkelte kretser, først og fremst på høyresiden i det republikanske partiet og hos enkelte jødiske organisasjoner.

66-åringen ble såret flere ganger som soldat i Vietnam, der han ble belønnet med to Purple Heart-medaljer for sin heltemodige innsats.

Han satt tolv år i Senatet for republikanerne, og han har også en fortid som programleder i radio og lobbyist for bildekkbransjen.

Etter å ha grunnlagt sitt eget mobilselskap ble Hagel styrtrik, og han kan også se tilbake på en tid som leder for et investeringsselskap og valgkampmedarbeider for president Ronald Reagan.

Krigsmotstand
Høyresidens store skepsis til Hagel bunner blant annet i hans sterke motstand mot å invadere Irak i 2003, og at han i Senatet ved flere anledninger stemte imot sitt eget parti i spørsmål om Iran og palestinerne.

Hagel har også kritisert «den jødiske lobbyen» i USA og deres innflytelse på landets utenrikspolitikk, noe som har resultert i anklager fra enkelte kretser om at han ikke er en venn av Israel.

– Enormt kvalifisert
Den moderate jødiske organisasjonen J Street i USA gikk imidlertid ut med støtte til Hagel, som ifølge tidligere forsvarsminister William Cohen er «enormt kvalifisert» for jobben som forsvarsminister.

Cohen er selv republikaner og mener at den sterke kritikken som har kommet mot Hagel, først og fremst er et uttrykk for at moderate republikanere er mangelvare. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.