*Nettavisen* Nyheter.

CIA-bomber var dobbeltagent

Foto: DAVID FURST (AFP)

Selvmordsbomberen som kostet sju CIA-agenter livet, var rekruttert av flere enn CIA og Jordan.

05.01.10 10:56

Selvmordsbomberen som drepte syv CIA-agenter og en jordansk agent forrige uke, var i virkeligheten dobbeltagent og jobbet for Al-Qaida. Det melder flere amerikanske medier tirsdag.

Les: CIA-agenter drept i Afghanistan

Skulle finne al-Zawhari
Ifølge flere medier skal selvmordsbomberens navn være Humam Khalil Mohammed (36).

Han skal ha vært jordansk lege, og ble rekruttert av jordanske myndigheter da han satt fengslet i jordansk fengsel for et år siden. Jordan gikk god for mannen, og grunnet hans gode rykte, ga USA 36-åringen i oppgave å finne al-Qaidas nestkommanderende, egyptiske Ayman al-Zawahiri.

Ikke kroppsvisitert
I et år lurte Mohammed både jordanere og amerikanere til å tro han jobbet for dem. Onsdag forrige uke fikk han derfor slippe inn i den amerikanske basen Chapman like utenfor Khost, uten å bli kroppsvisitert. Under klærne hadde han festet eksplosiver.

Der møtte Mohammed sju amerikanske spesialagenter i tillegg til sin jordanske kontakt Alle mistet livet da bomben ble utløst. Så langt har ikke amerikanske myndigheter gått ut med hvem som ble drept

Amerikanerne har lenge samarbeidet med Jordan, som en av sine nærmeste støttespillere i Midtøsten, men hendelsen kan føre til at forholdet nå endres. Nyheten er heller ikke populær i Jordan, der store deler av befolkningen er palestinsk, og der USA og særlig CIA ikke står høyt i kurs.

Slakter kunnskapen
Angrepet er det verste på amerikanske etterretning siden ambassaden i Beirut ble bombet i 1983, og er regnet å være svært pinlig for USA og etterretningsvesenet.

Opplysningene om selvmordsangrepet kommer samme dag som en amerikanske rapport, der USAs sjef for etterretningen i Afghanistan, slakter kunnskap om Afghanistan, skriver BBC.

- USA er fremdeles ikke i stand til å svare på fundamentale spørsmål om landet amerikanske og allierte styrker opererer i, og om folkene de forsøker å beskytte og jakter på.

Var kjent
Jarret Brachman gir råd til amerikanske myndigheter, og sier til New York Times at Mohammed var kjent på nettet som en av de fremste jihadistene.

- Han er en av de høyest aktede forfatterne på jihadistenes nettsteder. Han er en av de topp fem jihadistene, sier Brachman, som har skrevet boken «Global Jihadism: Theory and Practice».

Mohammed skal også ha blitt intervjuet på Al-Qaidas egne nettsider, da under navnet Abu Dujana al-Khorasani, uten at det ble fanget opp av jordansk eller amerikansk etterretning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.