*Nettavisen* Nyheter.

CIA-bomberen sverger hevn i video

Foto: CNN/Al-Jazeera (CNN/Al-Jazeera)

Her sverger selvmordsbomberen hevn over en Taliban-leder.

09.01.10 18:49

Selvmordsbomberen som drepte syv CIA-agenter og en jordansk agent den 30. desember, Humam Khalil Abu Mulal al-Balawi, dukker nå opp i en ny video hvor han sverger hevn over drapet på Taliban-leder. Dette melder CCN, som har lagt ut videoen her.

CIA-bomberen skal ha vært jordansk lege, og ble rekruttert av jordanske myndigheter da han satt fengslet i jordansk fengsel for et år siden. Jordan gikk god for mannen, og grunnet hans gode rykte, ga USA 36-åringen i oppgave å finne al-Qaidas nestkommanderende, egyptiske Ayman al-Zawahiri.

Les også:CIA-bomber var dobbeltagent

Mannen var i virkeligheten dobbeltagent og jobbet for Al-Qaida.

Broren til al-Balawi skal ha uttalt til CNN at mannen i videoen virkelig er hans bror.

Vil ta hevn i og utenfor Amerika
Videoen skal ha blitt offentliggjort lørdag på den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera.

I videoen sier al-Balawi at videobeskjeden er til CIA og Jordanske etterretningsmyndigheter. Videre nevner han Baitullah Mehsud, lederen av Taliban i Pakistan som ble drept i et rakettangrep i august.

- Vi vil aldri glemme blodet til vår leder Baitullah Mehsud, må Gud bevare hans sjel, sier Al-Balawi på arabisk i følge CNN.

Han sier videre: - Det gjenstår at vi tar hevn (for hans død) i Amerika og utenfor Amerika.

Al-Qaida overhode i Afghanistan, Mustafa Abu Yazid, skal ha uttalt denne uken at selvmordsangrepet faktisk skulle hevne Mehsuds død.

Umulig å bekrefte videoens dato
På ett punkt i videoen vises datoen 20. desember 2009. Det er fem dager før den nigerianske flypassasjeren, Umar Farouk AbdulMutallab, prøvde å sprenge et fly som skulle til Detroit i Michigan.

Les mer:Faren advarte USA mot sønnen

En Al-Qaeda-gruppe i Jemen tok ansvaret for dette terrorforsøket.

Det er imidlertid umulig å bekrefte videoens påståtte dato, eller om al-Balawi visste om AbdulMutallabs terrorplaner.

Holder bin Laden skjult
Selvmordsangrepet er et av de verste som er blitt gjennomført mot CIA, og anslaget har resultert i et enda mer anspent forhold mellom USA og Pakistan. Det skyldes Pakistans sviktende evne til å slå ned på Haqqanis på egen grunn.

Etterretningskildene hevder angrepet ikke kunne ha blitt gjennomført uten hjelp av stammen Haqqanis, som er en talibangruppe som trolig beskytter lederen for terrororganisasjonen Al-Qaida.

Haqqanis kontrollerer et stort område på grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Amerikanerne tror bin Laden blir holdt skjult i nettopp dette området. Området ligger i nærheten av Khost der selvmordsbomberen gikk til angrep mot CIA-basen.

CNN har lagt ut videoen her

Les mer:- Bin Ladens folk bak CIA-angrep

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.