Cindy fant broren (14) i ruinene

Foto: Gerald Herbert (AP)

Elevene var fremdeles på skolen da jordskjelvet jevnet Port-au-Prince med jorden.

15.01.10 17:54

Da jordksjelvet rammet Port-au-Prince og Haiti tirsdag, var landets yngste fremdeles på skolen.

- Barna befant seg fremdeles på skolen da skjelvet traff, og mange av bygningene kollapset. Det viktigste er først å få overlevende unger ut av bygningsmassene, og gi dem mat og vann, sier Marthe Gerhardsen, generalsekretær i Care Norge, til Nettavisen.

Men for mange er det allerede for sent, og medier rapporterer stadig om tragediene som har rammet familier og bildene viser tydelig sorgen. Som hos Cindy Terasme, som fant sin 14 år gamle bror død under ruinene av skolen han gikk på.

Eller jenta som ligger død under sin skole, som fotografen kun har fått fornavnet på, Ruth.

Fører til mer vold
Gerhardsen trekker paralleller til lignende katastrofer, og sier det er viktig at barna får hjelp.

- Vi har erfaring med at det blir mer vold i slike situasjoner, og barn blir borte. Derfor er profesjonell nødhjelp viktig å få på plass.

Hun beskriver situasjonen som ekstrem, og sier de tar i bruk alle sine mest erfarne folk.

Torsdag holder FN-organisasjonen på Haiti møte. Der vil forskjelllige hjelpeorganisasjoner fordele hvem som skal gjøre hva. Care har hovedfokus på barn og kvinners situasjon.

Stor andel barn
- Dette er en utrolig traumatisk opplevelse for barna på Haiti. Vi tror at opp til to millioner barn er berørt. Den følelsesmessige belastningen de er utsatt for, kan vare hele livet, sier Redd Barnas britiske nødhjelpssjef Gareth Owen.

Røde Kors har tidligere gått ut og sagt de frykter at så mange som tre millioner av en befolkning på ni millioner er berørt av skjelvet. Rundt 45 prosent av Haitis befolkning er under 18 år.

Det anslås at mellom 45.000 og 50.000 mennesker har mistet livet - og etter all sannsynlighet utgjør barn en stor andel av de omkomne.

- Det er en krevende jobb i slike situasjoner. Det er viktig at de som skal jobbe der har erfaring fra lignende hendelser, sier Gerhardsen, som understreker at det vil være behov for hjelp i lang tid.

- Haiti er verdens fattigste land. De har nesten ingen ressurser. Mange barn har mistet foreldrene sine, og vi må hjelpe slik at de får et bra liv likevel.

Les: «Redd meg i dag, se meg dø i morgen»

Utnyttes
Noe av frykten er at barna skal utnyttes, og flere hjelpeorganisasjoner roper nå varsko for å få oppmerksomhet rundt nettopp det.

- Vi vil jobbe for å beskytte barn som er helt alene, og sørge for at de ikke forsvinner og blir ofre for menneskehandel eller andre former for utnyttelse. Svært mange barn i Haiti er nå helt alene, de er redde, mangler alt og leter desperat etter familiemedlemmer. Vi gjør alt vi kan for å beskytte barna og håper at alle vil være med og bidra i det viktige arbeidet, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Kjersti Fløgstad.

Vil hjelpe
Care og Redd Barna er to av mange hjelpeorgansisasjoner som er i eller på vei til Haiti. Det meldes også om en stor giverglede hos det norske folk. Ikke siden tsunamien for fem år siden har det vært så rask mobilisering blant folk som vil gi penger.

Bare i løpet av i går formiddag samlet Redd Barna Norge inn en halv millon kroner blant sine medlemmer, og også Care melder om en overveldende respons.

- Mange har ringt oss, blant annet flere samarbeidspartnere som ønsker å bidra. Folk ønsker å hjelpe, vi har ikke opplevd en slik interesse før.

Dersom du ønsker å bidra til hjelpearbeidet i Haiti, kan du gjøre det hos følgende organisasjoner:
Røde Kors
Kirkens Nødhjelp
CARE
Redd Barna
Prosjekt Haiti
Leger Uten Grenser

Desperate
Men en mer eller mindre manglende infrastruktur i det svært fattige landet gjør at det er vanskelig å få hjelpen ut til de som trenger den, og flyplassen har på mange måter blitt en flaskehals. Overlevende i Haitis hovedstad viser stadig økende grad av frustrasjon i vente på den livsviktige hjelpen, og fredag ble det meldt at omkomne er stablet som veisperringer flere steder rundt i byen.

Les: - Gjenger løper i gatene med macheter

- Mange har ikke drukket eller spist på flere dager, og mange har mistet slektninger. Det er ikke vanskelig å forstå at de er desperate. De er i en ekstremt presse situasjon, sier Gerhardsen, som selv har opplevd ødeleggelsene etter jordskjelv.

- Det er veldig sterkt å se. Det er de dårligst stilte, de fattigste, som ble hardest rammet. Husene er dårlig bygget og ødeleggelsene blir derfor enorme. De har ikke selv ressurser til å bygge opp igjen.

Gjensyn
Samtidig som antall bekreftet døde stiger, kommer det også gledesnyheter frem.

Blant annet om to år gamle Redjeson Hausteen Claude. Han ble reddet fra familiens sammenraste hjem av belgiske og spanske redningsarbeidere sent torsdag, gjensynsgleden var stor da han endellig var i mammas armer igjen.

Det er også flere historier om personer som er funnet etter over 40 timer begravd i ruinene.

Les: Redjeson (2) strålte da han fikk se mamma

Jordskjelvet som rammet Haiti tirsdag, er det verste på 200 år og målte 7 på Richters skala. Omfanget av katastrofen er ennå ikke kjent, men mange mener det vil ha et større omfang enn Katrina-ødelegelsene i USA, og sammenligner med tsunamien i 2004.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag