Claes Joachim (22) tilbake i Norge

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Familie, forsvarsledelse og regjering minnet den drepte soldaten på Gardermoen.

29.01.10 14:01

Fredag formiddag kom båren med soldaten Claes Joachim Olsson til Gardermoen. 22-åringen ble mandag drept av en veibombe i Afghanistan.

Passerte først hjemstedet
Etter å ha passert hjemstedet Gressvik utenfor Fredrikstad klokken 11.25, var det tid for en kort seremoni på Gardermoen militære flyplass. Her var Olssons familie, forsvarsledelsen og representanter for Telemark bataljon representert. Sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre tok de imot båren med den drepte soldaten klokken 12.00. Seremonien er et såkalt båremottak.

Transporten hjem fra Afghanistan skjedde med ett av Forsvarets Herkules-fly. Svøpt i det norske flagg ble båren fraktet fra flyet og inn i hangaren.

- Det er med den dypeste respekt jeg står her i dag. Vi er samlet for å hedre en kjær sønn, en svært god soldat, kollega og venn, sa generalinspektør Per Sverre Opedal fra Hæren under minneseremonien.

Han la vekt på det sterke samholdet i hæren. Et samhold som gjør at tapet smerter, men gjør det også mulig å fortsette livet hjemme og der ute. Opedahl minnet også om at oppdraget i Afghanistan ikke er over.

Claes Joachim Olsson ble drept da en panservognen kjørte på en veibombe i Ghowrmach-distriktet i Afghanistan mandag. To andre soldater ble såret av bomben. Alle tre tilhørte Telemark bataljon.

Les også: Her mistet Claes Joachim (22) livet

Fullsatt kirke
Allerede tirsdag var det mange venner og kjente som inntok Gressvik kirke for å overvære en minnegudstjeneste. Lokal ungdom utgjorde en stor andel av de som var til stede i kirken, meldte NTB.

Torsdag var det minnestund ved båren i leiren i Meymaneh i Afghanistan. Feltprest Audun Norman minnet soldaten sammen med kolleger.

Nærmere 400 soldater var samlet for å minnes og takke Claes Joachim Olsson, ved bautaen for falne soldater i Rena leir torsdag.

- Joachim ga alt i det han foretok seg. Han var åpen og lett å bli kjent med, og en god representant for Telemark bataljon. Han døde mens han var sammen med sine beste venner, i en jobb han elsket - som vognfører for en stormpanservogn, sa feltprest for Telemark bataljon, Peter Wilhelmsson, i en tale.

Olsson er den femte norske soldaten som har blitt drept i tjeneste i Afghanistan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: FORSVARET (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.