Clegg støtter Toryene

Foto: DAVID MOIR (Reuters)

Ny smell for Gordon Brown. Nick Clegg mener at de konservative har førsterett til å forsøke å danne regjering.

07.05.10 13:51

Labour, med statsminister Gordon Brown i spissen, konkluderte fredag med at Labour vil forsøke å danne regjering.

- Labour har, som sittende regjeringsparti, konstitusjonell rett til å forsøke å danne regjering først, sier sier Storbritannia-ekspert og universitetslektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

Du kan lese en større sak om mulige utfallet av det britiske valget her: Slaget om Storbritannia

Vil ha Cameron først
Nå mener Nick Clegg at man bør bryte med dette prinsippet, og gi de konservative førsteretten til å forsøke å danne regjering. Men dette betyr ikke at Clegg kommer til å støtte de konservative. Gjør han derimot det, vil David Cameron bli statsminister med absolutt flertall.

Det var under en pressekonferanse fredag formiddag at Clegg sa dette. Det skjedde før det endelige valgresultatet er klart.

- Har førsteretten
- Jeg har tidligere sagt at uansett hvilket parti som får flest stemmer og plasser, selv om det ikke er en absolutt majoritet, har førsteretten til å forsøke å styre, enten alene eller ved å strekke ut en hånd til andre partier, sa Clegg under en pressekonferanse fredag og fortsatte med trykk:

- Og jeg står ved det synspunktet!

Vil ha nytt valgsystem
- Det ser ut som om det nå er det konservativet partiet som har flest stemmer og flest plasser, selv om det ikke er et absolutt flertall. Derfor mener jeg at det konservative partiet nå skal få bevise at det kan klare å styre i nasjonens interesse.

- Samtidig har denne valgkampen gjort det krystallklart at vår valgordning er ødelagt. Den reflekterer ikke håpet og ønskene til det britiske folk, sa Clegg og gjentok at han vil kjempe for en ny valgordning der det blir mer sammenheng mellom politisk ståsted blant folket og de folkevalgte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.