RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clemet tenker høyt

Sist oppdatert:
Et regjeringssamarbeid mellom Ap og Høyre - som Kristin Clemet har foreslått - blir avvist i denne kommentaren.

SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

Av Øivind Nielsen, politisk redaktør i ANB

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, som nå leder den konservative tankesmien Civita, mener Høyre og Ap bør danne en blårød regjering sammen. Hovedoppgaven til den nye storkoalisjonen er å få Norge inn i EU, noe Clemet mener er et viktigere politisk prosjekt enn å fortsette kranglingen om en borgerlig regjering.

Det er alltid spennende med folk som tør tenke tanker som går utenfor den politiske allfarvei. Men i dette tilfelle befinner nok Høyres tidligere toppolitiker seg litt for langt ut på sidelinjen.

Likevel vil nok mange velgere gi Kristin Clemet mye rett i det som er hennes utgangspunkt, nemlig at det burde være oppgaver i norsk politikk som er mye større og viktigere for nasjonen enn den evinnelige småkranglingen mellom partiene.

Motstandere
Hun er heller ikke den første som har pekt på at det på helt grunnleggende politikkområder lenge har eksistert en stor grad av felles virkelighetsforståelse og interessefellesskap mellom Ap og Høyre. Når det ikke har ført de to partiene nærmere sammen, skyldes det langt på vei at de har hatt mest bruk for hverandre som politiske motstandere.

Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland var inne på dette i sin landsmøtetale i 1998, der han beklager seg over det han kalte kunstige politiske skillelinjer. Det kan noen ganger hindre de beste politiske løsningene, mente han. Også Høyres aller fremste ideolog, historikeren Francis Sejersted, har vært opptatt av dette paradokset.

Også sterke motsetninger
Likevel er det et faktum at Ap og Høyre ofte har funnet hverandre i praktisk politikk. Det gjelder ikke minst i utenrikspolitikken, men også i store deler av næringspolitikken og den økonomiske politikken. Derfor hadde vi i alle år med kald krig de facto en slags utenrikspolitisk storkoalisjon mellom de to erkefiendene. Det samme har langt på vei vært tilfelle når det gjelder synet på viktigheten av verdiskaping og ryddighet i samfunnsøkonomien. Hovedskillet har gått i fordelingspolitikken, skattepolitikken og balansepunktet mellom stat og privat. Der har motsetningene til gjengjeld vært sterke.

Hvis noe i det hele tatt skulle rokke ved det gjensidige fiendebildet av hverandre, som Høyre og Ap tydeligvis fortsatt har behov for, så måtte det være noe som kunne ligne en nasjonal krisesituasjon. Men det er vi jo ikke i nærheten av i dag. Den kalde krigen er forlengst død. Det er heller ikke mye som tyder på at flertallet av velgerne er enig med Clemet i at norsk EU-medlemskap er viktig nok til å innføre noe som nærmest ville fortone seg som en slags politisk unntakstilstand. Derimot ville det med sikkerhet sprenge Ap og styrke fløypartiene.

Dessuten virker det som Kristin Clemet hopper bukk over et helt vesentlig faktum: Ap og Høyre befinner seg et godt stykke unna flertall på Stortinget.

Her kan du se flere meningsbærende ytringer!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere