Gå til sidens hovedinnhold

Clinton advarer mot ekstremister i Egypt

USA frykter ekstremister vil overta kontrollen i Egypt.

USAs utenriksminister Hillary Clinton nekter å spekulere på framtiden til den omstridte presidenten Hosni Mubarak.

Men hun mener at en eventuell maktovergang må skje under ordnede forhold.

- USA foretrekker naturligvis folk som virkelig er for demokratiet, og ikke noen som vil tvinge en form for ideologi på egypterne, sier hun i et intervju på søndag, melder nyhetsbyrået AP.

- Et ekte demokrati
Clinton advarer mot en maktovertakelse av en liten gruppe som ikke representerer mangfoldet i det egyptiske samfunnet, slik som skjedde i Iran etter revolusjonen.

- Vi ønsker å se et ekte demokrati, og ikke et demokrati som varer i seks måneder eller ett år, og som etter hvert utvikler seg til et militærdiktatur, eller et såkalt demokrati som fører til det vi har sett i Iran, sier hun.

Det muslimske brorskap, som har et omstridt rykte i deler av den vestlige verden, har imidlertid bred støtte i befolkningen, og sier de ikke vil påtvinge noen form for politikk på folket.

President Mubarak har kastet hele regjeringen sin, men nekter å følge kravene fra demonstrantene om å gå av selv.

Fredsprisvinner og tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed ElBaradei, har dannet en skyggeregjering, og krever at Mubarak forlater landet.

ElBaradei deltok i protestene i Egypt søndag, og holdt en appell på Tahrir-plassen i Kairo sentrum.

Trosset portforbudet
Flere tusen demonstranter trosset portforbudet og overnattet i gatene i Kairo natt til mandag. De nekter å gi seg inntil Mubarak har gått av. I tillegg er det noen som krever at det blir innført en generalstreik mandag, melder BBC.

Mandag morgen er portforbudet blitt opphevet, men militæret har begynt å sette opp veisperringer rundt hele Kairo for å kontrollere trafikken, melder Al-Jazeera.

Rundt 150 mennesker er omkommet i forbindelse med opptøyene i Egypt.

Om lag 3000 nordmenn befinner seg i Egypt, og ulike turoperatører forsøker nå å frakte dem hjem de nærmeste dagene. Utenriksdepartementet fraråder alle nordmenn å reise til Egypt, ettersom situasjonen er såpass usikker.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken