RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clinton ber Kina og naboene avstå fra trusler

Jakarta (NTB-Reuters-AFP): Kina og dets naboer i Sørøst-Asia må bli enige om noen regler for god opptreden for å løse konfliktene i Sør-Kinahavet, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Clinton, som mandag besøkte Indonesia på vei til Kina, ber rivalene avstå fra tvang og trusler, som den siste tiden har ført til økt spenning rundt motstridende krav i havområdene.

Utenriksministeren uttrykte bekymring for situasjonen og sa at hun akter å be landene i regionen gjenopprette det vaklende diplomatiet og komme til enighet.

- USA tar ikke stilling til konkurrerende territorielle krav, men vi mener landene i regionen bør samarbeide om å løse disputter uten tvang, uten skremming, uten trusler og helt opplagt uten bruk av makt, sa Clinton i Jakarta.

Øverst på agendaen under hennes møter med indonesiske myndigheter sto oppfølgingen av toppmøtet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN i juli. Der mislyktes de ti medlemsstatene i å bli enige om en felles tilnærming til spenningene om havområdene.

Kina krever suverenitet over store deler av Sør-Kinahavet, som totalt utgjør cirka 3,4 millioner kvadratkilometer. Vietnam, Filippinene, Malaysia, Brunei og Taiwan har også krav. I Øst-Kinahavet har striden med Japan om en øykjede tilspisset seg kraftig den siste tiden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere