Gå til sidens hovedinnhold

Clinton berømmet det norske folk

Terrorangrepene i Norge var tema under pressekonferansen etter møtet mellom Støre og Clinton.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde samtaler med sin amerikanske kollega Hillary Clinton i Det amerikanske utenriksdepartementet i Washington D.C. fredag ettermiddag.

Clinton innledet pressekonferansen med å overrekke sine sympatierklæringer til det norske folk, samt berømme Norge for måten terroraksjonen har blitt håndtert.

Clinton har dyp medfølelse
Hun sa også at hun har dyp medfølelse for de pårørende og ofrene etter terroraksjonen.

- Det er vanskelig for meg som en mor å forstille meg noe sånt, og da Jonas (Gahr Støre) fortalte meg om å gå i alle disse begravelsene, ga det meg et flashback til Oklahoma-bomben og hendelsene etter 11. september med alle begravelsene. Det er en menneskelig tragedie, sa Clinton.

USA var raskt ute med å vise medfølelse overfor det norske folk etter angrepene 22. juli. I løpet av de første dagene etter terrorangrepet, besøkte både president Barack Obama og visepresident Joe Biden den norske ambassaden i Washington for å vise sin støtte til Norge. Både presidenten og visepresidenten skrev i kondolanseprotokollen.

- Støtten har vært hjerteskjærende
Støre innledet pressekonferansen med å takke USA for all støtten.

- På vegne av hele det norske folk vil jeg si at trøsten fra presidenten, visepresidenten, deg selv (Hillary Clinton red.anm.) og det amerikanske folk, har vært hjerteskjærende, sa Støre under en felles pressekonferanse som ble direktesendt på VGTV.

Drøftet en rekke temaer
Videre opplyste de to utenriksministerne at de hadde drøftet en rekke temaer hvor både USA og Norge er engasjert. Hovedtemaene var blant annet situasjonen i Somalia hvor det pågår en hungersnød, militærinnsatsen i Libya og Afghanistan, Midtøsten-konflikten samt den pågående situasjonen i Syria, hvor president Bashar al-Assad slår hardt ned på sitt eget folk med omfattende voldsbruk.

Clinton advart land mot å samarbeide med Syria, og frarådet nasjoner mot å handle olje fra Syria eller selge våpen til diktaturet. USA ønsker ikke å være alene om å kreve president Assads avgang.

Norge har fordømt drapene på sivile, krevd en stans i voldsbruken samt etterlyst politiske reformer og tilgang på internasjonale observatører i det lukkede Syria. Men Norge har ennå ikke krevd Assads avgang.

- Dilemmaet er at det ikke står et fiks ferdig alternativ til å ta over, sa Støre til NRK.

- Clinton er proff
Støre var imponert over sin amerikanske kollega etter samtalene.

- Clinton er proff, grundig og kunnskapsrik, og for å si det litt ubeskjedent er hun imøtekommende overfor Norge. Hun har både innsikt og interesse for det norske samfunn, og vi blir lyttet til og tatt på alvor, sa Støre i en kommentar til NTB etter møtet.

Nordområdene ble også diskutert under det to timer lange møtet mellom de to utenriksministerne.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken