Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clinton i Israel - våpenhvilen utsatt

Palestinske militante kjører på motorsykkel mens de drar den døde kroppen av en mann som var mistenkt for å jobbe for Israels interesser på Gaza. Seks «kollaboratører» ble henrettet tirsdag, «tatt på fersk gjerning», opplyser Al-Aqsa radio
Palestinske militante kjører på motorsykkel mens de drar den døde kroppen av en mann som var mistenkt for å jobbe for Israels interesser på Gaza. Seks «kollaboratører» ble henrettet tirsdag, «tatt på fersk gjerning», opplyser Al-Aqsa radio Foto: MOHAMMED SALEM
Sist oppdatert:
- Israel har ikke svart på våre forespørsler, sier Hamas.

Israel og palestinere på Gazastripen ble tidligere tirsdag kveld enige om å annonsere en våpenhvile klokken 22 norsk tid.

Dette blir ikke noe av, ifølge Hamas, som legger skylden på Israel.

- Israelerne har ikke svart oss enda, så vi kommer ikke til å holde en pressekonferanse i kveld. Vi må vente til i hvert fall i morgen, sier talsmannen Ezzat Al-Risshq, til Al Arabiya.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom Israel tirsdag kveld hvor hun møtte Israels president Benjamin Netanyahu. Onsdag skal Clinton ha et møte med palestinske ledere på Vestbredden.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon er i Kairo for å legge press på våpenhvileforhandlingene. Onsdag setter han også kursen for Israel.

- Drepte seks «kollaboratører»
Ifølge den israelske avisen Haaretz hadde Israel planer om en bakkeinvasjon av Gazastripen, men denne planen ble satt på vent da Egypt prøvde å forhandle frem en våpenhvile mellom partene.

Imens fortsetter volden fra begge sider. Ifølge Reuters skjøt og henrettet palestinske militante seks personer på Gazastripen som ble «tatt på fersk gjerning» i å hjelpe Israel, sier en talsmann for Hamas til Al-Aqsa, som er en mediebedrift drevet av Hamas.

Liket av den ene personen ble triumferende dratt gjennom Gazas gater av militante på motorsykkel.

- De hadde høyteknologisk utstyr for å filme Hamas sine posisjoner, opplyste talspersonen til Al-Aqsa.

To journalister skal tirsdag kveld også være drept i Gaza etter at bilen deres ble truffet av en bombe. De skal ha jobbet for Al-Aqsa TV.

Ba innbyggerne om å evakuere
Tidligere i dag spredte Det israelske forsvaret, IDF, fygeblader som ber innbyggere i Gaza om å evakuere sørover.

«Vi sprer flygeblader over Gaza akkurat nå, og advarer sivile om å holde seg unna operative til Hamas og deres baser», skriver det israelske forsvaret på mikrobloggnettstedet Twitter klokken 15:05.

«For din egen sikkerhet er du oppfordret til å evakuere hjemmet ditt og ta deg til bykjernen av Gazastripen umiddelbart», står det på flygebladene, sammen med anbefalt en rute gjennom byen.

«Denne kampen er midlertidig og til slutt vil dere kunne returnere hjem. Ved å følge disse ordrene vil dere ikke bli skadet», skriver IDF.

Våpenhvile eller ikke våpenhvile?
Tirsdag vedtok utenrikskomiteen i Knesset å innkalle 70.000 flere soldater fra reservestyrken til tjeneste.

- Jeg snakket med statsminister Benjamin Netanyahu i morges og jeg kan si at å innkalle reservistene er relevant og IDF er forberedt på alle scenarioer, sa komiteleder Ronnie Bar-On, ifølge Jerusalem Post.

Uttalelsen står i kontrast til uttalelsene til Egypts president Muhamed Morsi for bare noen timer siden.

- Forsøkene for å få til en våpenhvile mellom Palestina og Israel vil gi positive resultater i løpet av de nærmeste timene, sa han ifølge nyhetsbyrået Mena.

1350 mål
Det israelske forsvaret, IDF, opplyser at siden onsdag har de gjennoført aksjoner mot til sammen 1350 mål, mens militante palestinere har skutt ut 848 raketter, hvorav 548 har truffet Israel. 302 har blitt fanget opp av Israels missilforsvarssystem, «Iron Dome» eller «Jernkuppelen».

Til sammen er rundt 120 drept og i underkant av 1000 såret i konflikten.

Al-Qassam-brigaden, den militære vingen til Hamas, skriver på twitter at de klokken 15:45 har skutt ut ti missiler av typen BM-21 Grad mot en militærbase i Israel.

Omtrent samtidig meldte IDF de om at fem israelske soldater ble skadet etter et treff av en rakett skutt ut fra Gaza.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!