*Nettavisen* Nyheter.

Clinton kaller Trump-tilhengere rasister og homofober

GA TRUMP-TILHENGERNE DET GLATTE LAG: Demokatenes presidentkandidat Hillary Clinton taler på en LBGT-galla på Cipriani Club i New York fredag. Foto: Andrew Harnik (AP)

- Håpløse tilfeller, sier Hillary Clinton i kraftsalve om Trump-tilhengerne.

10.09.16 20:51

OSLO (NTB, Nettavisen): - Du kan kalle halvparten av Trumps tilhengere håpløse tilfeller ("basket of deplorables"), lød kraftsalven fra demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton i en tale på en galla i New York fredag kveld.

- Det er vanskelig å se for seg at dette var en klok ting å si. Det er en uskreven regel i politikken at man kan angripe motkandidaten, men ikke motkandidatens tilhengere, sier Trygve Svensson til Nettavisen. Han er stipendiat i retorikk ved Universitetet i Bergen og er en som har fulgt amerikansk politikk lenge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trygve Svensson. Foto: (Universitetet i Bergen)

Vekker oppsikt

Mens republikanernes presidentkandidat Donald Trump har gjort det til sitt varemerke og karakterisere sin motstander og hennes politikk i alt annet enn diplomatiske vendinger, var Clintons merkelapper rettet mot de som støtter Trump. Det vekker oppsikt.

Hun innledet med å framholde at hun generaliserte grovt da hun kom med kraftsalven.

– Du kan plassere halvparten av Trumps tilhengere i det jeg kaller en elendighetens bås, sa Clinton til latter fra de fremmøtte tilhengerne på en innsamlingsgalla i regi av LGBT for Hillary.

– De er rasistiske, sexistiske, homofober, fremmedfiendtlige, islamofobiske, og så videre, tilføyde hun.

Beklaget dagen derpå

Lørdag kom Hillary Clinton med en forbeholden beklagelse:

- I går kveld uttrykte jeg meg veldig generelt, og det er aldri noen god ide. Jeg angrer på at jeg sa «halvparten». Det var feil, het det i en uttalelse fra Clinton gjengitt på CNN.

– Så fornærmende

Mens Clinton fredag snakket om håpløse tilfeller, la hun til at de heldigvis «ikke er Amerika». Hennes republikanske rival slo tilbake på Twitter med følgende melding:

– Wow, Hillary Clinton er SÅ FORNÆRMENDE overfor mine tilhengere, millioner av fantastiske, hardtarbeidende mennesker. Jeg tror hun kommer til å få svi på målingene!

Under arrangementet i New York sa Clinton også at mange av Trumps velgere er folk som føler seg sviktet av regjeringen og økonomien. De er desperate etter endring, mener presidentkandidaten.

– Dette er mennesker som vi også er nødt til å forstå og føle med, sa hun.

VIDEO: Se video på CNN der Clinton snakker om «håpløse tilfeller» blant Trump-tilhengerne:

Valgkampsjefen presiserer

Trumps valgkampsjef Kellyanne Conway var snar med å svare Clinton etter hennes karakteristikker av Trump-tilhengere fredag og anklaget henne for å fornærme flere millioner amerikanere.

Clintons talsmann Nick Merrill tvitret at sjefen refererte til Trumps tilhengere fra den såkalte alt-right, som «halvparten av følget hans ser ut til å bestå av». Begrepet assosieres med en bevegelse som kjemper for å bevare «hvit identitet» blant medlemmer av ytre høyre.

- Bidrar til polarisering

- Hillary Clintons utspill fredag forundret meg. Inntrykket mitt av hennes kampanje er at den er veldisiplinert, kalkulert og drevet av data og testing. Det har vært lite med spontane utspill. Det er vanskelig å se at dette skal være kalkulert. I så fall tolker jeg det som et uttrykk for at man betrakter USA som så splittet at det ikke spiller noen rolle, sier Trygve Svensson til Nettavisen.

Valgeksperten peker på at Trump selv og hans kampanje er blitt beskyldt for å piske opp en stemning av hat på Trumps valgmøter.

- Men her er det Clinton som bidrar til ytterligere polarisering, sier han.

På flere meningsmålinger er det nokså jevnt mellom Clinton og Trump, og på en CNN-måling nylig hadde Trump størst oppslutning.

På nettstedet Fivethirtyeight ligger imidlertid Clinton foran Trump med god margin, 70 mot 29,9 prosent.

Ba tilhengerne overtale venner

Clinton oppfordret fredag også egne tilhengere til å gripe inn hvis de har venner som vurderer å stemme på Trump.

– Venner lar ikke vennene sine stemme på Trump, sa hun og lovet å kjempe for rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Ofte taler Clinton for lukkede dører når hun samler inn penger fra tilhengerne, men fredagens arrangement, der sangeren Barbra Streisand opptrådte, var åpent for pressen.

PÅ TWITTER: Republikanernes presidentkandidat svarte slik på Clintons utspill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag