RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Clinton tar ansvar for Benghazi-feil

Foto: SAUL LOEB (Ap)
Sist oppdatert:
- Jeg tar ansvaret, sa Hillary Clinton.

Lima (NTB-AFP): USAs utenriksminister Hillary Clinton påtar seg ansvaret for eventuelle feil under håndteringen av angrepet på konsulatet i Benghazi i forrige måned.

– Jeg tar ansvaret, sa Clinton til CNN og Fox News under et besøk i Perus hovedstad Lima mandag.

President Barack Obama har fått hard kritikk for angrepet, der USAs Libya-ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept.

At Clinton tar ansvaret, oppfattes som et forsøk på å beskytte Obama tre uker før valget i USA og dagen før en ny TV-debatt der Obama må greie seg bedre enn i den første debatten.

Motstridende uttalelser
Rett etter angrepet sa Obama-administrasjonen at angrepet så ut til å være ledd i protestene mot en islam-kritisk videosnutt som var produsert i USA.

Siden er det imidlertid kommet fram at angrepet var planlagt, og at det var tungt væpnede al-Qaida-tilknyttede islamister som trengte seg inn i konsulatet.

Obamas motstander Mitt Romney har anklaget Obama for å føre en svak Midtøsten-politikk og for å ha unnskyldt seg på USAs vegne for videoen, og saken blir et hett tema i den andre TV-debatten mellom Obama og Romney tirsdag kveld.

I visepresidentdebatten i forrige uke sa republikanernes kandidat Paul Ryan gjentatte ganger at Obama ikke har håndtert den arabiske våren godt, og at hans utenrikspolitikk er i ferd med å gå i oppløsning.

Men i de første timene etter at angrepet skjedde, var det Romney som ble anklaget for å politisere en tragisk situasjon.

Hennes jobb
I intervjuet gjorde Clinton det klart at det er hennes jobb å sørge for sikkerheten til amerikanske diplomater, og at verken Obama eller noen i Det hvite hus er involvert i beslutninger om diplomatisk sikkerhet.

Hun sa at USAs utenriksdepartement ikke har noe annet valg enn å fortsette å arbeide i land der det er stor sikkerhetsrisiko.

Flere tjenestemenn i utenriksdepartementet sa under en høring i Kongressen om saken at anmodninger om mer sikkerhet i Benghazi ble avvist i utenriksdepartementet.

Clinton har iverksatt en intern undersøkelse for å finne ut om det ble begått feil når det gjelder sikkerheten i Libya, samtidig som FBI og libyske myndigheter har innledet sine egne undersøkelser.

Men Clinton gjorde det helt klart at ansvaret til sjuende og sist er hennes som utenriksminister. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere