*Nettavisen* Nyheter.

Clinton tar ansvar for Benghazi-feil

Foto: SAUL LOEB (Ap)

- Jeg tar ansvaret, sa Hillary Clinton.

16.10.12 21:31

Lima (NTB-AFP): USAs utenriksminister Hillary Clinton påtar seg ansvaret for eventuelle feil under håndteringen av angrepet på konsulatet i Benghazi i forrige måned.

– Jeg tar ansvaret, sa Clinton til CNN og Fox News under et besøk i Perus hovedstad Lima mandag.

President Barack Obama har fått hard kritikk for angrepet, der USAs Libya-ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere ble drept.

At Clinton tar ansvaret, oppfattes som et forsøk på å beskytte Obama tre uker før valget i USA og dagen før en ny TV-debatt der Obama må greie seg bedre enn i den første debatten.

Motstridende uttalelser
Rett etter angrepet sa Obama-administrasjonen at angrepet så ut til å være ledd i protestene mot en islam-kritisk videosnutt som var produsert i USA.

Siden er det imidlertid kommet fram at angrepet var planlagt, og at det var tungt væpnede al-Qaida-tilknyttede islamister som trengte seg inn i konsulatet.

Obamas motstander Mitt Romney har anklaget Obama for å føre en svak Midtøsten-politikk og for å ha unnskyldt seg på USAs vegne for videoen, og saken blir et hett tema i den andre TV-debatten mellom Obama og Romney tirsdag kveld.

I visepresidentdebatten i forrige uke sa republikanernes kandidat Paul Ryan gjentatte ganger at Obama ikke har håndtert den arabiske våren godt, og at hans utenrikspolitikk er i ferd med å gå i oppløsning.

Men i de første timene etter at angrepet skjedde, var det Romney som ble anklaget for å politisere en tragisk situasjon.

Hennes jobb
I intervjuet gjorde Clinton det klart at det er hennes jobb å sørge for sikkerheten til amerikanske diplomater, og at verken Obama eller noen i Det hvite hus er involvert i beslutninger om diplomatisk sikkerhet.

Hun sa at USAs utenriksdepartement ikke har noe annet valg enn å fortsette å arbeide i land der det er stor sikkerhetsrisiko.

Flere tjenestemenn i utenriksdepartementet sa under en høring i Kongressen om saken at anmodninger om mer sikkerhet i Benghazi ble avvist i utenriksdepartementet.

Clinton har iverksatt en intern undersøkelse for å finne ut om det ble begått feil når det gjelder sikkerheten i Libya, samtidig som FBI og libyske myndigheter har innledet sine egne undersøkelser.

Men Clinton gjorde det helt klart at ansvaret til sjuende og sist er hennes som utenriksminister. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.