Clinton vil fortsatt ha dialog med Iran

Foto: STR (Reuters/Scanpix)

Kritikere mener USAs regjering burde lagt sterkere press på regimet i Teheran. Men utenriksminister Hillary Clinton insisterer på at målet fortsatt er dialog med det iranske prestestyret.

18.06.09 08:40

- Vår hensikt er å gripe enhver framtidig mulighet til å diskutere viktige saker med Iran, sa Clinton onsdag.

Hun gjorde det klart at målet står ved lag uansett hvem som går seirende ut av striden om det iranske presidentvalget, melder NTB. Grunnen er ifølge Clinton at både USA og resten av verden vil tjene på dialog med Irans ledere, blant annet om landets omstridte atomprogram.

Skeptiske politikere
Politikere på den amerikanske høresiden er grunnleggende skeptiske til det de oppfatter som en myk linje fra regjeringen og president Barack Obamas side. Senator og tidligere presidentkandidat John McCain ba tidligere denne uken regjeringen om å gå hardt ut mot det han kalte en korrupt og bedragersk valgfarse i Iran.

Hillary Clinton avviser kritikken, og sammenligner Iran-spørsmålet med forholdet mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen.

- Vi sluttet aldri å forhandle med den tidligere Sovjetunionen. De invaderte land. De forårsaket uro. Men vi visste vi hadde en mulighet til å lære mer, til å diskutere og kanskje oppnå bedre forståelse enn vi ville hatt uten denne typen kontakt.

Sørger over valgets ofre
Tilhengere av Mirhossein Mousavi vil gjøre torsdagen til en nasjonal sørgedag, melder Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også denne dagen er det ventet at millioner av mennesker vil demonstrere mot fredagens presidentvalg i Iran.

Ifølge statlige medier skal det være sju mennesker som er drept etter demonstrasjonene i Teheran. Urolighetene har pågått siden helgen, da den sittende presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, ble gjenvalgt.

Mousavi mener som sine tilhengere at valget har vært fikset, men onsdag oppfordret han sine støttespillere å bruke torsdagen til fredelige demonstrasjoner eller å samles i moskeer. Meningen er å hedre de som har blitt drept i sammenstøt med sikkerhetspolitiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.