RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nyhetsnettstedet Buzzfeed har lagt ut det som skal være hele rapporten. Der står det at russerne skal sitte på en kompromitterende video av seksuell karakter med Donald Trump i en viktig rolle
Nyhetsnettstedet Buzzfeed har lagt ut det som skal være hele rapporten. Der står det at russerne skal sitte på en kompromitterende video av seksuell karakter med Donald Trump i en viktig rolle

CNN: - Russland sitter på sensitiv informasjon om Trump

Sist oppdatert:
Flere internasjonale medier skriver om den potensielt svært eksplosive affæren.

Amerikansk etterretning skal ha informert Donald Trump om påstander om at Russland sitter på videoopptak av Trump som kan brukes til å presse ham.

Les også: Trump trekker paralleller til Nazi-Tyskland

Trump ble informert om saken i møtet han hadde med USAs øverste etterretningssjefer i forrige uke, melder CNN, Buzzfeed, The New York Times og flere andre amerikanske medier.

Her fikk Trump en rapport om det etterretningssjefene mener var russiske forsøk på å hjelpe ham i valgkampen. Men i tillegg skal Trump ha fått et sammendrag av påstander som stammer fra en privat etterretningsrapport.

Én av påstandene i rapporten går ut på at russisk etterretning sitter på et videoopptak av Trump og flere prostituerte på et hotellrom i Moskva.


Benekter

Trump og medarbeiderne hans avviser påstandene om den angivelige videoen.

«Falske nyheter – en komplett politisk heksejakt!», skrev USAs påtroppende president på Twitter tirsdag.

En talsmann for ledelsen i Russland benekter også at russisk etterretning er i besittelse av en slik video.

– Kreml har ikke kompromitterende opplysninger om Trump. Disse påstandene er helt uriktige og et åpenbart forsøk på å skade våre bilaterale forbindelser, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Betalt av Trumps motstandere

Den private etterretningsrapporten skal ha blitt utarbeidet av en tidligere britisk etterretningsagent som opprinnelig ble hyret av republikanske motstandere av Trump.

Senere skal mannens informasjonsinnhenting ha blitt finansiert av Det demokratiske partiet. Påstandene i rapporten er ikke bekreftet, og de har angivelig vært kjent for amerikanske politikere, etterretningsfolk og journalister i flere måneder.

CNN skriver at det amerikanske føderale politiet FBI nå har gjort en nærmere vurdering av den britiske eksagenten og konkludert med at han og nettverket hans er troverdige.


– Obama informert

De amerikanske etterretningssjefene skal ha vurdert anklagene som såpass alvorlige at de mente Trump burde vite om dem. Også president Barack Obama har fått sammendraget av anklagene, ifølge flere medier.

Amerikansk etterretning mener Russland har stått bak hacking rettet både mot Demokratene og Republikanerne – men bare offentliggjort informasjon som kunne skade Demokratene. Motivet skal ha vært å hjelpe Trump i valgkampen.

Hvis påstandene i den private etterretningsrapporten stemmer, kan de være eksempler på potensielt skadelig informasjon om Trump som russerne har latt være å offentliggjøre.

Mottok informasjon

I den private rapporten hevdes det også at Trump og medarbeiderne hans i flere år har mottatt informasjon om Hillary Clinton og andre politiske motstandere fra russisk etterretning.

Under en høring i Senatet tirsdag ble FBI-sjefen James Comey spurt om FBI etterforsker mulige forbindelser mellom Russland og Trumps valgkampmedarbeidere. Comey ønsket ikke å kommentere saken, noe som fikk flere demokratiske senatorer til å reagere. (©NTB)

Trump selv nekter for noe av dette og langer ut på Twitter : «Falske nyheter. En komplett politisk heksejakt!"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere