RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

CNN:- Kinesisk dissident sier han vil forlate Kina

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
Den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng sier i et intervju med CNN at han frykter for sitt liv og ønsker å forlate Kina.

- Han ønsker å dra så snart som mulig. Han har fremsatt dette ønsket direkte til president Barack Obama, sa CNNs reporter under en nyhetssending onsdag.

Reporteren sa at han hadde snakket med Chen i 15 til 20 minutter på telefon, etter at dissidenten var blitt gjenforent med sin kone.

Chen skal ha sagt til reporteren at han ikke ble fortalt den hele og fulle sannhet mens han var i den amerikanske ambassaden, og at han føler seg skuffet over USA.

Da han ble gjenforent med sin kone fikk han vite at hun var blitt mishandlet av kinesiske myndigheter, ifølge CNN. Paret frykter nå for sin egen sikkerhet.

- Han vil dra fra Kina. Han sier at dersom han blir, kommer han ikke til å overleve, sa reporteren.

Støtte fra Clinton

USA vil fortsette å engasjere seg for den kinesiske dissidenten Chen Guangcheng, lover utenriksminister Hillary Clinton.

- Chen Guangcheng har inngått en rekke avtaler med de kinesiske styresmaktene om sin framtid, deriblant om muligheten til å ta høyere utdanning i trygge omgivelser. Den neste store oppgaven er å sette disse overenskomstene ut i livet, sa Hillary Clinton under sitt besøk i Beijing.

Ifølge Clinton vil USA holde kontakten med dissidenten.

- USA og det amerikanske folk vil fortsette å engasjere seg for Chen og hans familie i dagene, ukene og årene som kommer, sa Clinton.

- Truet familien

Guangcheng forlot sitt skjulested i den amerikanske ambassaden etter at kinesiske myndigheter truet familien hans, sier støttespillerne hans.

Flere av Chens støttespillere i både Kina og USA sier at Chen valgte å forlate ambassaden etter at kinesiske myndigheter hadde kommet med trusler mot familien hans. Kinesisk politi har ifølge flere kilder trappet opp vaktholdet rundt familiens bolig, og menneskerettsadvokaten Teng Biao skriver i en twittermelding at Chen har fortalt ham at han ble truet.

Ambassadørens opplysning om at han var på vei til sykehuset med den kjente menneskerettighetsforkjemperen, var samtidig den første offisielle bekreftelsen på at Chen har oppholdt seg på ambassaden. Verken USA eller Kina har bekreftet det tidligere.

Da nyheten ble kjent, kom Kina også med sterke anklager mot USA og krevde en beklagelse, som det kan se ut som en representant for ambassaden straks kom med.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere