Opprøret da Trump-tilhengere onsdag gikk mot og tok seg inn i kongressbygningen i Washington D. C. har utløst krav om at visepresident Mike Pence må overta. Samtidig har beslutningen om å sette inn nasjonalgarden, en avgjørelse Pence skal ha tatt, fått folk til å spekulere i om det 25. grunnlovstillegget er tatt i bruk.

Det åpner for at visepresidenten kan ta over dersom presidenten er ute av stand til eller uegnet til å styre landet. (Les om det 25 grunnlovstillegget på constitutioncenter.org)

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at mange avgjørelser i Det hvite hus uansett tas av andre enn presidenten, men sier - med koronapandemien som eksempel - at Trump uansett har gitt opp å styre landet.

- Om opplysninger stemmer at det var Pence som tilkalte nasjonalgarden og ikke Trump, så er det ledelsessvikt, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Tok avgjørelsen om nasjonalgarden

Fire personer mistet livet under tumultene, en av dem etter å ha blitt skutt av politiet. 52 personer ble arrestert.

Visepresident Mike Pence tok ledelsen da president Donald Trump ikke ville sende inn nasjonalgarden for å forsvare kongressbygningen, meldte meldte CNN torsdag morgen.

Ifølge nyhetskanalen var det Pence, ikke Trump, som bidro til å ta avgjørelsen om å mobilisere medlemmer av DC National Guard onsdag da uroen eskalerte. CNN viser til kilder som var tett på avgjørelsen og uttalelser fra ledende tjenestemenn.

Onsdag gjenopptok Kongressen arbeidet og godkjente formelt Joe Bidens valgseier. Det skjedde med visepresidenten til stede.

Kort tid etter kom det en melding fra Det hvite hus og president Donald Trump med forsikring om at det blir et fredelig maktskifte 20. januar.

Les mer: Trump med uttalelse etter at Biden ble godkjent i Kongressen

- Grunnlovstillegget tatt i bruk

Nyheten om hvem som tok avgjørelsen om nasjonalgarden har fått folk til å spekulere på sosiale medier om det nå er Pence som styrer landet.

- Hvis Pence kalte inn nasjonalgarden, er det 25. grunnlovstillegget allerede tatt i bruk, heter det i en av mange Twitter-meldinger som stiller spørsmål ved hva som skjer bak kulissene i Det hvite hus.

- Trump har gitt opp styringen

- Nå er det slik at mye av den daglige styringen i Det hvite hus uansett gjøres av andre, fortrinnsvis stabssjef. Kun de store, mest overordnede problemene havner på presidentens pult. Og vi har jo sett at Trump har gitt opp styringen av pandemien for lengst, sier USA-forsker Hilmar Mjelde til Nettavisen på spørsmål om hvem som egentlig styrer i Det hvite hus nå.

- Etter det som har skjedd i Kongressen og uttalelsen fra Trump torsdag, er det grunn til å tro at det nå blir en fredelig maktovertakelse?

- Tja, overgangen har jo ikke vært helt fredelig. Trump har sabotert den og forsøkt å delegitimere den nye presidenten i tre måneder. Det amerikanske demokratiet har forvitret i mange år og ble i 2018 nedgradert av de to akademiske ekspertpanelene V-Dem og Freedom House. Men vi kan håpe at ting ikke eskalerer videre. Politi og sikkerhetsstyrker vil jo være på alerten framover, så den festlige atmosfæren er uansett spolert, sier Mjelde.

Mjelde er statsviter med doktorgrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen.

Demokrater henvender seg til Pence

Flere demokrater har etter opprøret i Washington bedt Pence ta i bruk dette grunnlovstillegget.

Demokrater i justiskomiteen i Representantenes hus har ifølge NTB sendt et brev til Pence der de ber ham om å overta.

– I videouttalelsen avslører president Trump at han ikke er mentalt frisk og fortsatt ikke klarer å ta inn over seg og akseptere tapet i 2020-valget. President Trump viser vilje til å oppildne til vold og sosial uro for å velte valget med makt, heter det i brevet

Les mer: Folkevalgte i USA krever gransking

Les mer: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

Den øverste juridiske lederen i Washington DC ber også visepresidenten ta over.

– Jeg ber Mike Pence ta det 25. grunnlovstillegget i bruk og ta over som president, sier Karl Racine, som er District of Columbias øverste juridiske leder.

«Vi går ned Pennsylvania Avenue til Capitol Hill». Se talen Trump holdt timer før Trump-tilhengerne marsjerte mot kongressen:

Riksrett

Flere demokrater mener også at Trump må stilles for riksrett etter opptøyene i Washington onsdag.

Det handler ikke bare om å få Trump fjernet her og nå, sier Emil Friis Lauszus i nettmediet Kongressen.com.

– Demokratene vurderer dette fordi de vet at dersom Trump blir dømt i en riksrettssak, kan han ikke stille opp i 2024. Da er han de facto ute av det politiske spill, sier han.

Blant dem som ber om riksrett mot Trump, er venstreorienterte Ilhan Omar fra Minnesota og den moderate demokraten Seth Moulton fra Massachusetts.

«Jeg vet hvordan dere har det, men gå hjem, gå hjem i fred!: Se videoen med uttalelsen Donald Trump kom med etter opprørret onsdag: