RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

CNN-ikon: - Derfor nekter jeg å gå på Nobels gallamiddag

CNN-anker Jonathan Mann avbildet foran Grand Hotel, noen timer før han skal intervjue årets fredsprisvinnere.
CNN-anker Jonathan Mann avbildet foran Grand Hotel, noen timer før han skal intervjue årets fredsprisvinnere. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).
Den erfarne journalisten, som for 20. gang besøker Oslo, sier han ikke vil røre Nobelkomiteens vin.

GRAND HOTEL (Nettavisen): I tradisjonens tro blir Nobels fredsprisvinnere hyllet med fakkeltog noen timer etter seremonien i Oslo rådhus. Deretter setter de seg til bords under den ærverdige Nobel-banketten på Grand Hotel.

Det er bare noen få heldige utvalgte som får delta på denne gjeve gallamiddagen. Da president Barack Obama fikk fredsprisen i 2009, var det stor ståhei da flere norske partiledere ikke fikk invitasjon til gallamiddagen.

CNN-ikonet Jonathan Mann, som hvert år intervjuer fredsprisvinnerne i et timelangt intervju i Oslo rådhus, får derimot alltid invitasjon til gallamiddagen. Men han takker alltid høflig nei.

- Jeg skal være ærlig. En del av meg vil feire Nobels fredspris fordi jeg beundrer den så mye. En del av meg skulle likt å være en del av Nobel-familien fordi jeg beundrer den såpass. Men jeg er en journalist, og jeg får kanskje intervjuet bemerkelsesverdige mennesker, men det er ikke jobben min å være vennen deres, sier Jonathan Mann til Nettavisen.

- Jeg er takknemlig
- Jeg ønsker ikke å fremstå som uhøflig, men det er sånn vi journalister skal jobbe. Vi skal være ett skritt unna dem vi dekker. Jeg hyller deres bragd, og jeg er takknemlig for å bli invitert år etter år, og jeg er takknemlig for at jeg får sett seremonien. Men jeg tror det er best at alle vet at dette ikke er min familie, og at Nobel-folkene vet at jeg fortsatt er en journalist når jeg kommer hit. Jeg er ikke en del av feiringen, sier Mann.

Mann er en åpenbar fredsprisentusiast, og sier at CNN-intervjuet med fredsprisvinnerne er årets høydepunkt. Og til tross for at hans beundring for Nobel-institusjonen er «komplett og veldig sentimental», er det også viktig for ham å ta avstand fra prisvinnerne og Nobelkomiteen.

- Jeg får ikke betalt for å være sentimental eller være deres beste venn, og det er sånn journalistikk skal være. Det handler om uavhengighet, og jeg håper også integritet, sier han.

Droppet Obama-middag
Mann vurderte heller aldri å dra på gallamiddagen da Obama besøkte Oslo for å motta fredsprisen.

- Jeg tror ikke en gang han gikk, gjorde han vel?

Joda, Obama var til stede under gallamiddagen, og hadde til og med lært seg det norske ordet «skål».

Mann sier at han aldri tar imot gaver på jobb.

- I henhold til journalistiske tradisjoner skal vi ikke ta imot gaver. Jeg føler veldig sterkt at dette er en god tradisjon. Det er ikke meningen at jeg skal drikke Nobelkomiteens vin, sier han.

Årets Nobels fredspris gikk til Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog. Kvartetten består av fire organisasjoner - en fagforening, en arbeidsgiverforening, en advokatforening og en menneskerettsorganisasjon.

Overrasket over årets pris
Mann var blant de mange som ble overrasket over årets tildeling, men mener likevel at det var en riktig og viktig pris.

- Noen navn dukker opp hvert år, og noen navn kommer og går. Dette navnet hadde ikke engang blitt nevnt. Og for å være ærlig, så hadde jeg hørt om forhandlingene i Tunisia, men jeg visste ikke om historien bak forhandlingene. Og det er grunnen til hvorfor årets fredspris er en vidunderlig pris, sier han.

- En av de beste tingene ved Nobels fredspris, er at det er en måte å opplyse verden på, fortelle en historie og dele med verden en bragd som ellers ville blitt oversett, sier han.

Kvartetten representerer det sivile samfunnet i Tunisia, og får æren for å ha avverget en tragisk skjebne som rammet mange andre land i Midtøsten i kjølvannet av Den arabiske våren.

Det sivile samfunn
- Ville utfallet ha værtannerledes i Libya, Syria, Jemen og Egypt dersom de også hadde hatt et velfungerende sivilt samfunn med en tilsvarende dialogkvartett i spissen, Mann?

- Jeg tror Nobelkomiteen mener dette var den avgjørende ingrediensen, og mange eksperter og historikere ser ut til å være enige. Når staten mislykkes, så må det være noen som overtar plassen til staten, eller i det minste er en stedfortreder som veileder en nasjon framover. Andre land hadde ikke det. Det er mange grunner til at det endte så tragisk i Syria, og det er mange grunner til hvorfor Egypt, Libya og Jemen har tatt den retningen de har tatt.

- Men Nobelkomiteen ser ut til å mene at grunnen er veldig enkel, og det er en ting kalt sivilt samfunn. Jeg vet ikke hvordan det er med nordmenn, men engelsktalende bruker ikke det uttrykket så mye. Det er et statsvitenskapelig uttrykk som henviser til en gruppe mennesker som folk flest ikke identifiserer som et element i et samfunn.

- Men det er et viktig element i et vellykket samfunn som man kanskje ikke engang tenker over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere