RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

CNN ville ha NRKs valgtriks

Sist oppdatert:
NRKs valgnattsending gjorde inntrykk på en designsjef i CNN som ville vite alt om grafikken som ble brukt.

NRK skriver på sine egne hjemmesider at de tirsdag den 18. november mottok en e-post fra David Price, sjef for grafisk design og studioutvikling i CNN.

Han hadde sett deler av NRKs valgsending fra kommune-og fylkestingsvalget 2003 og lurte på hvordan den norske statskanalen hadde fått til grafikken som ble brukt da Geir Heljesen som vanlig drev politisk resultatservice.

Price ville gjerne ha alle detaljer når det gjaldt oppbyggingen av den virtuelle delen av valgstudioet.

Redaksjonssjef Lene Einang Flach, som var prosjektleder for NRKs valgdekning. synes det er smigrende at CNN la merke til grafikken under sendingen.

- Siden 1995 har NRK brukt virtuelt studio i presentasjonen av valgresultater. Mange husker nok ulike valgsendinger der Geir Helljesen elegant har beveget seg blant søyler og tavler i grafisk fremstilte rom. På den tiden var dette svært avansert teknologi, men verden går fremover med stormskritt når det gjelder fjernsynsteknologi. Derfor ønsket valgredaksjonen å utvikle resultatpresentasjonen i sendingen ytterligere ved dette valget, sier hun ifølge NRK.no.

- Ideen bestod i at vi benyttet glassplater med perforert folie som var malt i grønn nøklefarge. Glassplatene ble plassert som forgrunn til det reelle studioet. Ved hjelp av lyssetting og en vanlig ultimatte kunne man vise resultatene virtuelt på de to glassplatene. Når man så ønsket å binde denne delen av studioet sammen med resten, slo man bare av lyset på glassplatene. Disse ble da transparente, og kameraene kunne skyte gjennom til den andre delen av studioet, sier Flach.

Grafikken til valget ble laget på utstyr fra firmaet Vizrt, opprinnelig eid av TV 2. Utstyret hadde NRK fra før, så det kostet ikke én krone mer å produsere dette, skal vi tro NRKs hjemmesider. Ifølge NRKs prosjektleder er ikke oppfinnelsen spesielt hemmelig lenger.

- Vi velger å dele gode ideer med andre - det er viktig i forhold til å bli del av et miljø. I neste omgang er det kanskje vi som ønsker å låne løsninger av CNN, sier Flach.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere